Здрава Каменова и Александър Митрев с премиера на „Машините са кучки“

NetNews

Може да се каже, че работата на творческия тандем Здрава Каменова и Гергана Димитрова от Организацията за алтернативно съвременно изкуство и култура „36 маймуни“ има един общ знаменател и това е мисленето за бъдещето.

Как ще изглежда светът утре е въпросът, който е заложен както в „Дом за овце и сънища“ и „Танго в космоса“, така и в най-новата им пиеса – „Машините са кучки“. В игра на въпроси и отговори между машина и човек, се изгражда нейната структурата. Първата среща с публиката предстои на 05 и 06 април от 19:30 ч. в Сити марк арт център.

Машините са кучки

Текст: Гергана Димитрова и Здрава Каменова

по идея на Иво Стаменов ОттО

Режисьор: Гергана Димитрова

Участват: Александър Митрев и Здрава Каменова

Музика: Павел Терзийски

Сценография: Никола Налбантов

Звукоинженер: Иво Стаменов ОттО

Асистент-режисьор: Стефани Стефанова

плакат: Елена Шопова

Текстът, по идея на Иво Стаменов ОттО, ни запознава с Герда, която точно днес е решила да поеме на път, да остави всичко, да се опита да стигне там, където мечтае. Единствените ѝ партньори в това пътешествие са машините, в чиито добри намерения и способност за емпатия човечеството отдавна се съмнява.

Здрава Каменова и Александър Митрев превеждат публиката през няколко динамични, смешни и малко криволичещи часове от живота на Герда, в които основна роля играят един GPS, един телефон и една кола.

На въпросите какво точно очакваме от техниката, какво мислят машините за нас, можем ли да създадем съвършена машина, ако самите ние сме несъвършени и колко валидни са днес трите закона на роботиката на Айзък Азимов, ще можем да отговорим чак в първите дни на април, но през март в Сити марк арт център ни очакват две други заглавия, зад които отново стоят имената на Гергана Димитрова и Здрава Каменова.

На 16 март от 19:30 ч. ще може да бъде гледано представлението „Дом за овце и сънища“, за което през 2020 г. Здрава Каменова и преводачът Александер Зицман бяха отличени с германската театрална литературна награда „Брюке Берлин“ за текста и превода на спектакъла. Година по-рано Павел Терзийски печели театралната награда „Икар“ за авторската си музика, а Здрава Каменова е номинирана за „Водеща женска роля“.

Четири дни по-късно – на 20 март от 19:30 ч. „Танго в космоса“ ще ни изпрати директно в 2027 г. за кратко пътешествие от Балканите до Аржентина, през Китай и чак до Луната. Комедията с елементи на антиутопия се фокусира в близкото бъдеще, в което жена стъпва на Луната, почти никой не живее вече в България, а хората отдавна са оценявани от социална рейтингова система, която лимитира техните действия.

Билети на касата на Сити марк арт център или онлайн на www.cmart.info

Представленията „Дом за овце и сънища“, „Танго в космоса“ и „Машините са кучки“ се реализират с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Доц. Борислав Борисов: Разработват се ваксини със слаб ток

Колкото повече хора се ваксинират, толкова рискът от развитие на мутации ще намалее. Този вирус мутира там, където стои дълго в организма и има една-единствена цел да се възпроизведе. Това заяви председателят на Българската асоциация по клинични проучвания доц. Борислав Борисов пред БНТ. Според него, шансът ваксиниран човек да бъде […]