Паметникът на Бузлуджа вече е недвижима културна ценност от национално значение

NetNews

Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности реши дом-паметникът на връх Бузлуджа да придобие статут на недвижима културна ценност от национално значение, съобщи БНТ.

Това осигурява стабилна териториално-устройствена и юридическа защита на обекта и ангажира държавата в по-голяма степен да положи грижи за опазването на културната ценност.

В заседанието, свикано със заповед на културния министър, от страна на Община Казанлък участие взеха главният архитект Георги Стоев и директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов.

Монументът Бузлуджа е класиран на първо място сред седемте най-известни и застрашени европейски паметници на „противоречивото“ културно наследство.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

АИКБ напомни на 46-ото НС: Демокрацията изисква публичен диалог

Асоциация на индустриалния капитал в България с обръщение по повод свикването на 46-ото Народно събрание. От там обясняват, че „демокрацията изисква публичен диалог за постигане на съгласие за политиките в името на по-добър живот за всеки гражданин”. АИКБ настоява за такъв диалог и за такова съгласие. Цялата позиция: „В демократичните […]