Кънчо Стойчев: Румен Радев не се стреми към президентска република

NetNews

По никакъв начин няма чужда намеса в демонстрациите „за“ и „против“ правителството. Това каза социологът Кънчо Стойчев в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“. „Има безспорно влияние на международната обстановка, на кризата, на войната, въобще в безпрецедентна криза сме в Европа и по линия на войната, и по линия на енергетиката, и по линия на инфлацията – всичко това е безпрецедентно“, уточни той.

Той посочи, че това оказва влияние върху настроенията на хората и върху разсъжденията на политиците, но не може да се говори за пряка външна намеса и дори е смехотворно да се счита, че сега всички световни центрове са се концентрирали върху България някаква намеса да правят. Това е смешно, посочи Кънчо Стойчев.

Познавайки добре президента Радев, не мисля, че това е човек, който иска да налага президентска република, отбеляза социологът.

„Спекулира се по въпроса. Въпросът теоретично е твърде съществен, той е важен, тъй като знаем, че в Европа има и президентски управления, има и парламентарни управления. Да, преобладават, разбира се, страните с парламентарно управление. Но познавайки добре президента Радев, не мисля, че това е човек, който иска да налага президентска република. Радев е изграден демократ и това е далеч от съзнанието му, от мисленето му, а и не виждам нито едно действие в тази посока. Виждам приказки, спекулации, действия в тази посока аз не виждам.

Радев винаги се е изказвал за баланс на властите, винаги се е изказвал за зачитане на президентската институция в правомощията ѝ, които са ѝ отредени по Конституция, а не пренебрегването ѝ. Но аз лично не съм чул той да се изказва за президентска република“, подчерта Кънчо Стойчев.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

В Стралджа пръскат срещу кърлежи и бяла американска пеперуда

В Стралджа започва дезакаризация и дезинсекция в междублокови пространства, квартали и паркове на територията на общината, съобщиха от местната управа. Дейностите ще се извършат на 22 – 23.06.2022 г. от 20.00 часа.