Къщите на бъдещето, които могат да бъдат купени и днес (СНИМКИ)

NetNews

Временна ситуация или по-скоро нов начин на живот – какво ни донесе пандемията? За всеки отделен човек отговорът е различен. Общото е, че всички осъзнаха нуждата от по-спокоен живот. А той може да бъде намерен единствено, когато човек е по-близо до природата. Къща с двор далеч от големия град е перфектният вариант. Предлагането на пазара е доста разнообразно. Могат да бъдат намерени нови, стари, големи, малки къщи. Малък е обаче процентът на т.нар. smart къщи, които включват в себе си и вариант на ниско енергийни и екологични постройки.

Един от най-удачните варианти са нискоенергийните сглобяеми къщи. При тях дървото е предпочитан строителен материал заради приятната, уютна и здравословна атмосфера, която създава. „Тези къщи се строят от материали, които се безопасни за човека и околната среда. Изолират се най-често с каменна вата, която има отлично звуко- и топлоизолацонни качества, пожароустойчива е и пропуска парите, което създава здравословна среда в сградата“, обяснява за читателите на ФАКТИ Даниела Грозева, управител на аг. „Веда Корект“.

Умната къща, от своя страна, е подчинена на идеята за комфортен, автоматизиран, безопасен, семеен живот при минимално изразходване на енергия. Създава се електроинсталация, позволяваща изграждането на умни системи с отдалечен достъп от компютър или телефон за управление. Чрез GSM-а се управлява осветление, климатизация, мултимедия, пердета и щори, вентилация в баните, контрол на достъпа, СОТ и видеонаблюдение, поливна система, осветление в двора. Може да се управлява допълнително с кинетични ключове, дистанционно управление, през телефон, ръчно.

„Строителството на подобни къщи се изпълнява при спазване на най-високи стандарти на качество. Тези имоти разполагат със сертификат за енергийна ефективност. В основата се поставят топло- и влагоизолации. В структурните елементи се залага обикновено топлоизолация – вата, а от външната страна – фибран. Подовете са със замазка и топлоизолация. Представете си, че сте в офиса и краят на работния Ви ден наближава. Мислите вече за уюта и прохладата на дома. С едно докосване на вашия смартфон, задействате климатизацията на желаната температура. Вече се настанявате удобно на дивана. Само с няколко докосвания на таблета или смартфона завесите са спуснати и филмът започва. Настройвате звука така, както го харесвате. Навън се стъмва и лампите на външното осветление се включват. Лягате си и всички врати на дома автоматично се заключват…“, обяснява Грозева.

Разбира се подобно на масовите къщи и сглобяемите имат своите предимства и недостатъци.

Предимства на сглобяемите къщи:

1. Изработват се от екологично чисти материали;

2. Изграждането им е в пъти по-бързо от това на монолитното строителство;

3. Притежават добра топлоизолация, което ги прави силно енергийно ефективни;

4. Също така разполагат с добра шумоизолация;

9. Няма мокри процеси и се избягва образуването на конденз;

10. Дървото е дишащ материал – при високо ниво на влажността в къщата, дървесината абсорбира част от нея. Когато нивата спаднат дървото започва да отдава обратно влажността за постигане на оптимален баланс;

11. Те са по-леки и могат да бъдат изградени на места, където монолитното строителство е невъзможно.

Недостатъци на сглобяемите къщи:

1. Много малко банки дават кредитиране за тези къщи. „Една от банките, които е усетила новите тенденции е Първа инвестиционна банка (Fibank), която отпуска кредит до 90% от оценката на имота. Оценителките фирми, от своя страна, нямат много практика и занижават стойността – цената на тези имоти, което прави по-трудно кредитирането. Само купувачи с по-голямо самоучастие могат да купят подобен имот с кредит“, казва Грозева.

2. Изискват по-сериозна поддръжка от монолитните. Един теч на покрива например ще окаже много по-сериозно въздействие върху дървената къща отколкото върху тухлената.

Един от основните въпроси, които вълнува колко е животът на сглобяемата къща? Експлоатационният срок на всяка сграда зависи от качеството на материалите и изпълнението ѝ, както и от нейната поддържка. Има сглобяеми къщи на над 100 години. При правилна експлоатация животът им е колкото на монолитното строителство.

На пръв поглед сглобяемите дървени къщи се предлагат на атрактивни цени, но когато се използват smart решения за умен дом, което се залага още в построяването на къщата, това оскъпява крайната цена. В перспектива дават по-добро качество на живот и по-ниски експлоатационни разходи. Процесът на узаконяване на дървените къщи е сходен с този при монолитното строителство. Нужно е:

1. Строежът на сглобяемата къща трябва да е в съответствие с предвидения подробен устройствен план, регламентиращ застрояването на терена;

2. Скица на терена и виза за проектиране;

3. Договор с проектант;

4. Договор с ВиК и ЕЛ дружество;

5. Необходимо е разрешение за строеж;

6. Договор със строителна фирма;

7. Разрешение за ползване.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

СЕМ разглежда оставката на генералния директор на БНР Андон Балтаков

Съветът за електронни медии ще разгледа днес оставката на генералния директор на Българското национално радио Андон Балтаков. Медийният регулатор трябва да избере и временно изпълняващ длъжността, докато в тримесечен срок бъде насрочен конкурс за избор на нов генерален директор. Заседанието на СЕМ е насрочено за 15.00 часа. Андон Балтаков оповести […]