К. Георгиева, БСП за милионния заем на община Ямбол: Гражданите не получиха достатъчно информация

NetNews

„Нямаше достатъчно разгласа, гражданите не получиха достатъчно информация. Направихме предложение за широка разяснителна кампания, в която бяхме готови и ние да се включим като съветници. Не беше направено, т.е. тази идея не беше приета”. Това каза председателят на групата на БСП в ОбС – Ямбол при днешното гласуване на заем от 9 млн. лв., който ще вземе общината. Ето и цялото становище на БСП по въпроса:

„Не беше направено и това, което г-н Ревански мимоходом от трибуната на публичното обсъждане обеща да се направи една анкета в социалните мрежи, а подобни анкети са практика за настоящата общинска администрация за доста други, по-маловажни в сравнение въпроси в сравнение с поемането на един общински дълг. Например, питат се гражданите за купуване на имот за 200 хил. лв., а не се питат за теглене на заем за 8,7 млн. лв. а с лихвите след 15 години ще трябва да върнем над 10.3 млн. лв.

Този подход е неприемлив за нас, особено при заявено желание за управление в диалог с гражданите. Заем се тегли за обекти с изключителен социално-икономически ефект, каквото е уличното осветление. Останалите можеше да реализираме и със собствени средства или други привлечени финансови инструменти по програми.Много ни се щеше сред обектите да видим кръговото кръстовище на ХЕС и тогава подкрепата ни щеше да е абсолютно безрезервна. Гражданите искат повече инвестиции по кварталите, но не е само това, притесняват се от поемането на  общински заем. Може би тези притеснения щяха да бъдат туширани при една разяснителна кампания.

Леко сме притеснени от факта, че при такъв голям преходен остатък и при толкова обекти, за които държавата отпусна целево средства, видимо нищо не се предприема. И допълнително с този заем се добавят още 5 обекта. Закачка: може би идеята е в предизборната 2023 или година преди това, Ямбол да се превърне в строителна площадка. Принципно не сме срещу тегленето на заеми. Само сме настоявали, гражданите да наясно и да са спокойни за своите публични средства. Решението на групата съветници е всеки сам да отчете позитивите и слабостите на това предложение и да вземе лично решение при гласуване на дълга“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Освободен е и зам.-председателят на ДАНС

И заместник председателят на ДАНС – Недялко Недялков, е освободен от длъжност. Решението е от 28 май, съобщи бТВ. Недялков обяви, че той е човекът, отнел достъпа до класифицирана информация на Бойко Рашков. И допълни, че е заемал поста през последните осем години. От Министерския съвет обявиха, че няма да […]