К. Георгиева, БСП – Ямбол: За първи път виждаме такава силна подкрепа за ГЕРБ в ромската махала

NetNews

Въпреки горчивината от загубата на национално ниво, от БСП – Ямбол са удовлетворени от постигнатото в региона и състоянието на местните структури. Това стана ясно на дадената днес пресконференция от социалистите. Като пример в това отношение депутатът Кристиан Вигенин посочи, че БСП в община Болярово е на първо място в страната по резултат, в община „Тунджа” – на 7-мо място, а в областта като цяло партията има с 12 процента над средния национален резултат на левицата.

Преднината на нашите опоненти не е изразителна, макар че останахме трети в град Ямбол. Това коментира председателят на местната организация на левицата Катя Георгиева. Според изнесените от нея данни, в областния център за БСП са гласували 5689 избиратели – с 98 по-малко от „Има такъв народ” и със 753 по-малко от ГЕРБ.

Като причина за този резултат, Георгиева посочи, че ако в цялата страна всички са били против ГЕРБ, в Ямбол се е получило точно обратното – всички против БСП. Според нея в тази ситуация новите партии са успели да привлекат гласоподаватели, които в предни години са гласували за левицата. В най-голяма степен това важи за ИТН, където е преобладавал емоционалният момент. Против БСП беше и новата формация „Изправи се! Мутри вън!”, защото те основно се целиха в нашите избиратели, каза още ямболският лидер на социалистите.

Знаем, че ГЕРБ на тези избори се коалира със СДС, но в Ямбол коалицията се оказа тройна заради участието на второ място в листата им на Станислав Говедаров от партията на кмета „Пряка демокрация”, изтъкна Катя Георгиева. И допълни: „Има още една интересна подробност, която съм длъжна да споделя. За първи път виждаме такава силна подкрепа за коалиция ГЕРБ-СДС в три секции в Ямбол, които се намират в ромската махала на града. Това са секции 46, 47 и 49, където ГЕРБ получават 646 гласа. При едно сравнение с местните избори, например, виждаме, че тогава са имали общо 186 гласа. Т.е. в рамките на две години тази формация е успяла да натрупа значителна подкрепа в точно този жилищен район на Ямбол”. За подобна подкрепа, но в ромските секции на град Стралджа, спомена и областният председател на БСП Митко Андонов. По неговите думи за първи път там ГЕРБ печели преднина – с 207 гласа повече от БСП, и то с помощта на местната общинска управа.

Сред другите причини за третото място на БСП в областния град бяха посочени намаляването на избирателите с 3500 души в Ямбол, големият брой карантинирани – 1500 човека и ограниченията, породени от пандемията.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Висш шеф от АПИ оцелял в мелето с две жертви край Микре (СНИМКИ)

Членът на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" проф. Олег Асенов е участвал в катастрофата с две жертви край Микре, информира Нова телевизия. Той е бил е пътник в една от колите. Състоянието му е добро и няма наранявания. Загиналите при инцидента не са от автомобила, в който се е […]