Лекар: Премахване на ролята на личния лекар облекчава натовареността им

NetNews

Лекар: Премахване на ролята на личния лекар облекчава натовареността им

Снимка: БГНЕС

План на правителството е да се премахне ролята на личния лекар, а при здравен проблем да търсим помощ от специалисти по обща медицина. Това предложение е заложено в промените в здравния сектор, като вече много специалисти се обявиха срещу това, тъй като те познават здравния статус на пациентите си.

Още по темата

30 мар 2022 09:20

103

2 фев 2022 21:55

32

Според д-р Иван Вецев – председател на Националната пациентска организация, това обаче би обклечило натовареността на работата на личните лекари.

„Даването на възможност на пациентите директно да достигат до специалист със сигурност ще облекчи общопрактикуващите лекари, както и достъпът на самите пациенти до необходимата и подходяща за тях здравна помощ,“ коментира пред БНР д-р Вецев.

Той каза още, че електронното досие, което трябва да заработи до края на годината ще бъде от голяма полза. Той ще играе ролята на филтър, тъй като не трябва да се допуска безконтролно движение на пациентите в системата на здравеопазването, защото самите те не са експерти за това при какъв специалист трябва да отидат.

В същото време става ясно, че джипитата са твърде малко, като 30% от тях са в пенсионна възраст.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ВМРО алармира: През юни вдигаме ветото на Скопие за членство в ЕС

От ВМРО за пореден път изразиха притеснение, че властта няма да защити националния ни интерес за Северна Македония. Защо? „Всички действия на новото българско правителство показват, че те са готови да направят огромен компромис със Северна Македония. Виждаме, че в тяхната управленска коалиция има съпротива за подобно нещо. Но имам […]