„Либерасион“: Владимир Путин или политиката на изгорената земя

NetNews

Три месеца преди парламентарните избори в Русия се засилват репресиите срещу всичко, което наподобява отблизо или отдалечено умерената или твърда опозиция на партията на Владимир Путин, пише московският кореспондент на "Либерасион" Лео Видал-Жиро.

Бившият руски депутат и водещ член на антикремълската опозиция Дмитрий Гудков беше арестуван и задържан под стража за два месеца. Това е вторият арест за три дни: на 31 май Андрей Пивоваров , бивш директор на неправителствена неправителствена организация "Отворена Русия", финансирана от лидера на опозицията в изгнание Михаил Ходорковски, беше арестуван в Санкт Петербург малко преди самолетът му да замине за Варшава.

Дмитрий Гудков е умерен политик. Той беше член на партиите" Справедлива Русия "и" Яблоко ", две така наречени "системни" партии, тоест допуснати от държавата да участват в руската политическа игра.

Наблюдателят Олег Кашин в анализ, публикуван на уебсайта на Републиката, пише, че Дмитрий Гудков никога не е бил обявяван за враг на държавата, а напротив, винаги е бил на ръба на това, което Кремъл счита за приемлива опозиция.

Сигналът е тревожен: кръгът на репресиите сега се разширява далеч отвъд границите на поддръжниците и организацията на Алексей Навални. Наближаващите парламентарни избори очевидно подтикна и Кремъл да почисти всяка опозиция, която не е под контрол и не е одобрена.

След унищожаването на две големи опозиционни мрежи и резерв от активисти, които бяха "Отворена Русия" и мрежите на Алексей Навални, време е да неутрализира всеки човек или организация, която през последните години проявява поне известна симпатия към несистемна опозиция.

Територията на потискане се разширява радикално и целите са всичко, което се възприема от властите като форма на антирежимно поведение, индивидуално или институционално.

Антирежимното поведение няма организация, лидери, пълна координация, но може да бъде класифицирано в три основни форми.

Първата е публична критика: публикации, харесвания, ретуити, критика и това се отнася както за обикновените хора, така и за медиите, журналистите, експертите, културните дейци и, разбира се, за политиците и защитниците на правата на човека. Второто е протестно политическо участие: в протести и всякакви действия и събития И третото, може би най-страшното, е непризнаването на определен набор от "политически ценности": "обида" към ветераните, "неуважение към властите" (властите се превърнаха в "духовна връзка"), сравнявайки СССР с нацистка Германия.

Политиката на руската държава за потискане на несистемната опозиция сега се трансформира в мащабна, всеобхватна, като правило обезличавана кампания срещу всички форми на проява на антирежимни настроения, отбелязва политологът Татяна Становая.

Очевидно целта е да се гарантира, че планираната широка подкрепа за партията на Владимир Путин" Единна Русия "на изборите през септември не може да бъде осуетена от последното оръжие на опонентите на Кремъл," интелигентен вот ", който насърчава техните привърженици да се концентрират масово и последователно техните гласове в полза на кандидата в най-добра позиция да надмине кандидата на "Единна Русия".

Методът се оказа много ефективен, през последните години той вече промени хода на няколко местни избора. Но ако всички потенциални кандидати бъдат затворени, тогава дори "умно гласуване" няма да има кой да подкрепи.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Правителството спешно създава специална работна група заради санкциите от САЩ

Правителството по-рано днес прие решение за създаване на постоянна работна група, която в спешно да изготви и да поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. Работната група ще […]