Литературна вечер в Ямбол завърши с дарение на над 700 книги за училищни библиотеки в града

NetNews

Над 700 книги на български автори потеглиха към библиотеките на 15 ямболски училища. Попълването на фондовете е по инициатива на народния представител Петър Кънев и се реализира чрез издателство „Захарий Стоянов” на Иван Гранитски . Предаването на томовете с българска литература бе съчетано с творческа среща с писателя Любомир Котев и поета Тенко Тенев, чиито творби са част от дарението, включващо и ямболски автори.

„Народопсихологии 1” и „Народопсихологии 2” са най-новите книги на Любомир Котев, когото Гратински представи като „духовен пътшественик“.  Потъването в дълбоките дебри на народната душа на българина върви фрагмент след фрагмент, колкото всеобхватно и детайлно, толкова и дистанцирано – авторът не заема критикарска поза, макар да изважда не толкова лицеприятни черти от народностния ни характер. „Народопсихологии”-те са безпощаден разрез, чиято цел е по-скоро да ни провокира да си задаваме въпроси, да осмисляме.

На полюса на поезията и мечтателността пък е книгата на Тенко Тенев „Завинаги в мен”, от която авторът прочете две свои стихотворения.

Представянето на новите книги и дарението на томове с българска литература за ямболските училища е замислена именно в дните между 11 и 24 май, в които почитаме светите братя Кирил и Методий и празника на българската азбука, просвета и култура, сподели Петър Кънев, който посвети инициативата в памет на родителите си – известни ямболски учители.

Литературната вечер премина в присъствието на дарителите и авторите, директори на училища, ученици, представители на ямболската литературна и културна общност, на местната власт и държавни институции. В края ѝ, книгите бяха символично предадени на директорите на ямболски училища.

Подобна дарителска кампания на издателство „Захарий Стоянов” вече на няколко пъти е правена за училища и читалища в община „Тунджа”.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Финландия призова за търпение след отказа на Турция да я види НАТО

Финландският министър на външните работи Пека Хаависто призова за търпение и за подход стъпка по стъпка в отговор на турската съпротива срещу членството на Финландия и Швеция в НАТО, съобщава „Ройтерс“. По-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му, която е член на НАТО, не може да […]