Личните лекари вече издават електронни направления за PCR тестове

NetNews

От днес личните лекари могат да издават електронни направления за PCR изследване за COVID-19. Запазва се и възможността направлението да се издава на хартия.

Системата беше представена от заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева в столичния 17-и Диагностично-консултативен център, предаде БНР.

"Към 11:00 часа близо 200 такива направления са издадени и около 100 общопрактикуващи лекари са се възползвали от тази възможност и са много малко областите, за които нямаме информация, че са издадени такива направления".

Електронни направления от личните лекари ще могат да бъдат издавани по телефона, след като пациентът се обади и каже, че има минимум два симптома от общо 11. Джипитата настояват хората да бъдат отговорни и да не съобщават за несъществуващи симптоми.

На пациента по телефона ще бъде продиктуван четирицифрен код, с който той трябва да отиде в лаборатория, която има договор със Здравната каса, за да направи PCR тестът.

НЗОК заплаща изцяло изследването на пациенти с направления и те няма да доплащат за него.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Етър с първа победа за сезона (ВИДЕО)

Етър записа първата си победа за сезона, след като изкова много труден, но и ценен успех над гостуващия Царско село с минималното 1:0 в отложен двубой от 14-ия кръг на efbet Лига днес. Преслав Боруков отбеляза единственото и победно попадение в 11-ата минута. И двата тима завършиха срещата с по […]