Лондон удължи гратисния период за стоки, влизащи в Северна Ирландия

NetNews

Гратисният период без митнически проверки за някои стоки, влизащи в Северна Ирландия, отново бе удължен едностранно от британските власти, след като преговорите с ЕС не доведоха до решаване на търговския спор след Брекзит.

След като преди британското правителство едностранно удължи гратисния период от 6 месеца от началото на годината и се стигна до остър сблъсък с Брюксел за нарушение на споразумението за Брекзит, последва официално искане от Лондон гратисния период за бъде удължен до 30 септември, предаде БНР.

Макар и с неохота Брюксел се съгласи, като през цялото време се водят преговори за намиране на решение по така наречената "Война за наденичките", но европейците са категорични, че Протоколът за Северна Ирландия не подлежи на предоговаряне и трябва да се приложи. А това означава, че за да се избегне граница между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство и Република Ирландия, която е част от ЕС, стоките подлежат на пълна митническа проверка.

С гратисния период се цели по-плавен преход към новите бюрократични изисквания за търговията след Брекзит. Източник от "Даунинг стрийт" е казал, че с новото безсрочно удължаване Лондон иска да се даде повече време за преговори. Междувременно се очаква заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович да посети Северна Ирландия в четвъртък и петък за срещи с политически, бизнес и обществени лидери.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Милен Керемедчиев: Видяхме падението на българския парламентаризъм

Не виждам някакъв месия, който ние българите търсим вече повече от 30 години. Това заяви дипломатът Милен Керемедчиев, който не е оптимист за постигане на политическа стабилност в скоро време. В 45-ото Народно събрание влязоха партии на протеста, които дадоха някакви надежди на гражданите, че наистина нещата ще се променят, […]