Лоши новини за уфолозите

NetNews

Въпросът дали има извънземни и кога ще се срещнем с тях е централен за много учени. Той е дълбоко навлязъл в поп културата, но истината е, че за сега нямаме никакви конкретни данни дали изобщо има други разумни същества във Вселената.

Огромните ѝ мащаби карат учените да са почти убедени, че извънземни има. Но комуникацията с тях може да е доста трудна.

Ново изследване на астрономи от Пекинския педагогически университет разкрива, че първият контакт може да се случи след 400 000 години, пише ScienceAlert, цитирани от dir.bg.

За сравнение, човешката цивилизация е приблизително на 12 000 години, като началото ѝ е свързано с появата на земеделието. Видът ни обаче е по-стар. Най-старите останки на хомо сапиенс в Европа са датирани на възраст от 47 000 години. В Африка има останки, датирани на 160 000 години.

Изследванията на китайските учени се базират на предишна хипотеза, че в Млечния път може да има 36 различни извънземни цивилизации. Според авторите това е консервативна бройка. Те твърдят, че може да има още много други цивилизации, които обаче да не минат през „Големия филтър“. Те биха изчезнали поради война, климатични промени или независещи от тях обстоятелства.

Пресмятайки разстоянията в Млечния път и изчислявайки разумно бързи методи за пътуване, учените от Китай стигат до заключението, че ако човечеството оцелее, то след 400 000 години най-вероятно ще е срещнало друг разумен вид.

Много е вероятно обаче човечеството да не мине през „Големия филтър“ – рискът от ядрена война, световен глад, пандемии и климатични промени заплашва цивилизацията ни с колапс. Възможно е и непредвидено събитие свързано с избухването на свръхнова, промени в Слънцето, сблъсък с астероид или зараждането на враждебен изкуствен интелект да край на човечеството и видът ни да не доживее до срещата с извънземна раса.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

В Народното събрание е внесено писмо от името на президента Зеленски

В българския парламент тази сутрин е внесено писмо от името на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това потвърдиха за БТА от пресцентъра на Народното събрание. То е депозирано от посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко. Писмото е следствие от разговорите в Киев на премиера Кирил Петков и президента на […]