Луджев: Истерията за въоръжаване на Украйна разрушава системата за сигурност

NetNews

Даването на военна подкрепа на Украйна няма да промени военния конфликт. Но с такова действие ще се присъединим към онези сили, които тласкат конфликта в грешна посока. Конфликтът ще се удължи, ще има още повече жертви, ще се подхранят агресивните амбиции на Владимир Путин и на неговото обкръжение. А в глобален план последствията са още по-тежки. Това каза пред БНР проф. Димитър Луджев, бивш министър на отбраната в първия кабинет на СДС.

И посочи, че „истерията за въоръжаване на Украйна ще бъде продължение на една политика на разрушаване на сегашната система на сигурност в Европа“.

В предаването „12+3“ проф. Луджев подчерта, че войната не е изход, има условия за постигане на мир.

„Позорното мислене е да караш един народ да се сражава без перспективата да реши проблемите си… Вината на агресивната руска политика е ясна, но не е начин да озаптиш Русия чрез конфронтация“.

По думите му силата на НАТО и ЕС би се изразила, ако станат инициатори на преговори.

Той прогнозира, че страх от разпадане на коалицията може да „вкара здрава мисъл в главата на управляващите в България“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

10 страни от ЕС, сред които и България, искат повече средства за бежанците от Украйна

Десет държави от ЕС, сред които и България, призоваха в писмо Европейската комисия да преразпредели бюджета си, за да осигури по-голяма подкрепа за хората, бягащи от войната в Украйна, съобщи ДПА, която се е запознала със съдържанието на документа, предаде БТА. България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Румъния, Унгария, Хърватия […]