Когато се консумира ежедневно, лукът прави чудеса и поради полезните си свойства може да се счита за суперхрана. Това мнение, позовавайки се на експерти, е изразено в турското издание Milliyet, цитирано от jenata.blitz.bg.
Например лукът, богат на витамини и хранителни вещества, увеличава костната плътност. „Костната плътност при ежедневна употреба в рамките на един месец се увеличава с 5%“, категорични са медицинските експерти.
Лукът намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, понижава нивата на холестерола и подобрява храносмилането.
Освен това лукът насърчава образуването на „добри бактерии“ в червата, което улеснява процеса на храносмилане.
В същото време лукът съдържа 25 различни антиоксиданта, които помагат да се предотврати увреждането на клетките в тялото.
Лукът ефективно „работи“ в устната кухина, убивайки вредните бактерии в устата и осигурявайки хигиена. Благодарение на своите антимикробни свойства, лукът укрепва зъбите.
Лукът е полезен за очите, тъй като съдържа кверцетин, вещество, което се бори с катаракта.
Този зеленчук също съдържа фибри, които поддържат здравето на червата, като същевременно облекчават стреса.