Любовна драма затри кралската династия в Непал

NetNews

Когато на 1 юни 2001г. в кралския дворец в Катманду проехтяват изстрели, едва ли някой си е давал сметка, че това не е терористичен акт, а стрелба, предизвикана от невъзможна любов. Притиснат между Тибетското плато и равнините на Индийския субконтинент, Непал просперира през вековете като самостоятелна държава поради факта, че през неговата територия минават важни търговски и поклонически маршрути, пише Standart News.

Историята на Непал води началото си от долината на Катманду. Според легендите долината някога е била езеро, но веднъж бодхисатва Манджушри унищожил с меч една от заобикалящите го планини и вадата се отекла. Според хиндуистките вярвания бог Кришна прорязал тесен пролом, през който водата напуснала долината.

Според легендата по време на управлението на седмия цар Буда и ученикът му Ананда посетили тези земи. По-късно индийският цар Ашока, след като посетил тези земи, поставил колона на родното място на Буда в Лумбини на 160 км от столицата Катманду. По-късно царството на Киратите е завладяно от народа личхава и тогава започва възходът на индуизма по тези места. Будизмът отстъпва като масова религия за сметка на индуистката. През вековете се сменят много управляващи родове до идването на династията Тхакури, по времето на която е основан Катманду – предполага се около Х век. Разцвета на Непал бил по времето на династията Малла ХIII-ХVII в., като оттогава са останали великолепни архитектурни и религиозни паметници.

Неслучайно това време е наречено "Златната ера". Царете, произлизащи от Малла, успяват да покорят цялата долина, поощряват изкуствата, покровителстват индуизма, въвеждат нови закони и укрепват кастовата система. Тогава се установява и традицията според която царят на Непал е почитан като живото въплъщение на бог Вишну. Строителството се финансира от печалби от търговия с вълна, сол, опашки от тибетски якове и други, както и от митата на преминаващите през територията стоки. През ХVI век Непал започва да сече и собствени сребърни монети.

През 1764 г. Притви Нараян Шах, владетел на малкото княжество Гуркха, превзема столицата Катманду и установява управлението на нова династия – Шах. През следващите години владетелите от новата династия водят агресивна външна политика, като увеличават териториите на държавата. Това неминуемо довежда до конфликт с Великобритания, контролираща по това време Индия. През 1814 г. избухва Англо-непалската война, в която непалците търпят поражение. Мирният договор обуславя съвремените граници на планинската държава и прави Непал зависим от британската корона. След смъртта на Притви Нараян Шах интиригите и борбата за власт съпътстват управлението на страната. Наследените вражди водят до кървавото клане в двореца Кот през 1846 г., когато загиват голяма част от непалските благородници. Организаторът на клането Джанг Бахадур Кунвар, потомък на клана Чхетри, завзема властта и въвежда поста на потомствените премиери от семейство Рана. Кралете номинално остават на власт, но практически не управляват. Цялата власт е съсредоточена в Рана.

Семейството експлоатира страната като свое притежание без въобще да се интересува за благополучието на населението. Изграждането на религиозни храмове, пътища и училища е спряно за сметка на строителството на луксозни дворци за премиера и приближените му. През 1950 г. крал Трибхуван успява да избяга в Индия. Последвалата политическа и социално-икономическа криза принуждават Рана да отстъпят и отново да дадат власт на краля.

Следващите години са белязани от остри партийни борби в страната, довели до неколкократно разпускане на парламента, забрана на партиите, повторно възстановяване на парламентарната демокрация и в крайна сметка до политическия куриоз, че на изборите през 1994 г. мнозинство получава Обединената комунистическа партия, която сформира свое правителство при наличието на теократическа монархия – по това време в Непал индуизмът е държавна религия.

В такава напрегната обстановка в началото на 21 век престолонаследникът Дипендра решава да официализира връзката си с Девиани Рана, с която се е запознал по време на следването си в Лондон. Избраницата на принца е дъщеря на Пашупати Шамшер Джанг Бахадур Рана, който преди е заемал висши държавни постове. Въпреки че през годините има случаи на смесени бракове между царската династия и Рана, конфликтът все още тлеел.

Семейство Рана е родът, който близо сто години де факто е управлявал страната и враждата им с династията Шах все още била жива. Според някои биографи родителите на Дипендра не одобрявали връзката и защото майката на невестата произхождала от низша индийска каста, макар и доста богата. Майката на бъдещата булка предупреждавала дъщеря си, че брак с Дипендра ще означава срив във благосъстоянието ѝ. Според трета версия, кралят се опасявал, че бракът на сина му с Девияни ще увеличи индийското влияние върху кралското семейство, респективно и върху политическите дела в Непал.

И така, на 1 юни 2001г. цялото кралско семейство вечеря в двореца в Катманду. Разговорът за брака на Дипендра с Девиани започва отново и прераства в скандал, когато кралица Айшвария заявява, че ще лиши големия си син от правото на трона и ще го предаде на по-малкия му брат. Дипендра става от масата, отива в стаята си, където се преоблича в парадна военна униформа и изпива значително количество алкохол и се връща в трапезарията с автомат и пистолет в ръцете. С първите изстрели убива баща си – крал Бирендра, след което започва да стреля безразборно.

Децата се опитват да се скрият зад дивана, а кралицата се опитва да успокои сина си. Дипендра я прострелва в лицето. След като всички са на земята, Дипендра излиза в градината и се прострелва с пистолет в главата. През това време кралската гвардия наблюдава сцената, но не се намесва.

Никой няма право да докосва потомците на боговете под заплахата от смъртно наказание.

Загиват:

– крал Бирендра – баща

– кралица Айшвария – майка

– принц Нараджан – по-малък брат

– принцеса Шрути

– по-малка сестра- принц Дхирендра, брат на краля

– принцеса Шанти, по-голяма сестра на крал Бирендра

– принцеса Шарада, по-млада сестра на крал Бирендра

– принцеса Джаянти, братовчедка на крал Бирендра

– Кумар Кхадга, мъж на принцеса Шарада

– Дакш Джогчанд (втори началник на Кралската гвардия)

Ранени:

– принцеса Шова, сестра на краля

– Кумар Горах, мъж на принцеса Шрути

– принцеса Комал, жена на принц Гянендра(брат на краля)

– Кетаки Сингх, братовчедка на краля

След касапницата 29-годишния Дипендра е откаран в състояние на клинична смърт във военна болница. В това си състояние е провъзгласен за крал до смъртта си на 4 юли без да идва в съзнание. Поради факта, че всички деца на крал Бирендра загиват, трона наследява по-малкият брат Гянендра. По време на трагедията той е бил в зимния дворец Похра.

Основна задача на новия крал е да обясни причините за трагедията. Докато Дипендра е в кома, Гянендра е негов регент и прави изказване че клането е следствие на "случайна изстрели от автоматично оръжие". По-късно заявява че е направил това изказване заради "правни и конституционни препятствия", доколкото по конституция докато е жив Дипендра не може да бъде обвинен в убийство. Председателят на Върховния съд и председателят на Палатата на представителите на Непал съставят специална комисия за разследване на стрелбата. След десетдневна работа и разпит на повече от 100 души сред които очевидци, дворцови чиновници и персонал, охранители и други комисията оповестява извода си, че отговорен за престъплението е Дипендра. Неофициално се споменава зависимостта му от алкохола.

И по-рано престолонаследникът е имал проблеми със спиртните напитки – през 1999 г. е спрян за превишаване на скоростта от двама полицаи, но принцът под въздействие на алкохола ги арестува и откарва извън града. Случаят обаче става известен и зад граница и това води до проблеми за управляващата династия. Но, голяма част от непалците не остават удовлетворени от тези изводи. Кралят бил много популярен сред народа си и затова плъзнали всякакви слухове и теории за конспирациите.

Според председателя на Маоистката партия, атентатът е дело на индийските тайни служби или на американското ЦРУ. Според други слухове новият крал Гянендра има основна роля в заговора. След отстраняване на действащия крал и неговите наследници, постът отива точно при Гянендра. Той обаче не е в двореца, а съпругата му се отървала само с раняване. Липсата на категорични и твърди отговори довели до нарастване на политическата криза в страната. Опитвайки да стабилизира обстановката Гянендра прибягва до непопулярни мерки като разпускане на парламента и забрана на политическите партии. От друга страна партизанската война, която водели маоистките партизани продължила. В резултат туристическият поток – основният източник на валутни приходи в страната за 2005 г. намалял пет пъти.

През 2006 г. е обявена всеобща стачка и това принуждава политическите лидери да сключат съюз с маоистките партизани. На 11 април 2006 г. парламента на Непал лишава крал Гянендра от правото на вето и внасяне на законопроекти. Едновременно вече не е и главнокомандващ на армията, лишен е от имунитет и трябва да плаща данъци.

Така парламентът го изключва напълно от политическия живот в страната, а накрая му отнема и званието "живо въплъщение на бот Вишну". В края на годината парламентът провъзгласил Непал за демократична федерална република. Така монархията престанала да съществува.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

21 461 са ваксинираните в Ямболско, с поставени две дози са 9 286 души

От началото на ваксинационния процес през декември миналата година до този момент, на територията на областта са поставени 21 461 дози ваксини, като лицата с поставени две дози са 9 286. Данните са от Регионална здравна инспекция Ямбол. Не са оповестени на състоялата се днес в Областна администрация Ямбол работна среща с […]