Любомир Кючуков: Близко сме до ръба на един глобален конфликт

NetNews

Интересното в словото на Путин беше това, което той не каза. Очакваше се днес той да обяви пълномащабна война или да обяви победа. Той не направи нито едното, нито другото. Той повтори само мотивите за нахлуването в Украйна – защита на отечеството. Това каза в предаването „Денят на живо“ по NOVA NEWS бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков.

„Руският посланик беше залят с боя. Има две възможности за реакция при такава ситуация – или да останеш, или да напуснеш. Посланикът избра първото. За съжаление мирните преговори между Русия и Украйна преминаха в миманса и вече не са така интензивни. Двете страни избраха проблемите да се решават на бойното поле и после да се търси политическо решение. Войната ще завърши с мирен договор. Въпросът е каква ще бъде цената на този мирен договор. Ако войната продължи, както досега, Мариупол няма да е единствената гореща точка на бойни действия. Русия ще се опита да направи сухоземен коридор не само до Крим, но включително и до Приднестровието, което ще направи и други градове точки на бойни действия. За съжаление сме близко до ръба на един глобален конфликт. Не вярвам, че Русия ще използва ядрено оръжие, но дори и един малък инцидент може да доведе до много сериозен конфликт. Не мисля, че някоя от двете страни ще обяви капитулация“, каза още той.

„В този момент е много важно институциите в България да говорят на един глас. Не е добре за една държава институциите да не се разбират. Въпросът със Северна Македония трябва да бъде решен изцяло с политически преговори, а не в комисията по история“, катгеоричен бе Кючуков.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Русия се разтревожи: Турция може да достави на Украйна дронове "Акънджъ"

До края на годината Турция може да достави на Украйна партида ударни безпилотници „Акънджъ“, написа в началото на май специализираният руски сайт Avia.pro. Обсегът на тези дронове е до 275 км при удари срещу наземни и морски цели и до 100 км срещу въздушни цели, което ги прави много сериозна […]