Билки и лекове за здрав черен дроб

NetNews

Има ли лесен да прочистим черния дроб и да възстановим функциите му? Повечето проблеми при чернодробните заболявания са свързани именно с действието на метаболитни продукти, които засегнатият черен дроб няма време да преработи. Затова хората търсят начин за прочистване на черния дроб у дома. Изглежда, че можете да го "вакуумирате" като мръсен килим и той ще може да филтрира кръвта допълнително. За съжаление не е толкова лесно. Няма окончателно заключение относно ефективността на лекарствата, домашните процедури и билковите инфузии за „прочистване“ на черния дроб, пише actualno.com.

Основните функции на черния дроб са свързани с работата на неговите клетки – хепатоцити. За нормалната им дейност трябва да им създадете най-добрите условия за живот. При видими и сериозни проблеми, първо потърсете лекар!

Билкови лекарства и билки за възстановяване на черния дроб

1. Екстракт от плодове от бял трън. Съдържа няколко активни вещества, основното от които е силибинин. Предпазва чернодробните клетки от проникването на токсини в тях. Стимулира синтеза на протеини.

2. Обикновена берберина, берберин бисулфат. Укрепва образуването на жлъчка, отделянето на жлъчка, отпуска гладката мускулатура.

3. Пясъчно безсмъртниче. Повишава секрецията на жлъчка, стомашен сок и секрети от панкреаса. Освен това се бори с бактериите.

4. Царевична коприна. Те имат жлъчегонно и диуретично действие, подобряват съсирването на кръвта поради витамин К.

5. Шипка. Увеличава производството на жлъчка, намалява тонуса на жлъчните пътища.

6. Артишок. Има жлъчегонно, диуретично и хепатопротективно действие. Този важен симптом издава проблем с черния дроб Всеки човек има свой собствен ритъм на живот и навици. И ако за някои сънят през деня е нещо нормално, то за други непреодолимото желан… Прочети повече

7. Вратига, обикновена. Повишава секрецията и намалява вискозитета на жлъчката, действа срещу ламблиите.

Народни средства за "прочистване" на черния дроб

Лимон.

Често се среща в съвети за прочистване на черния дроб заедно със зехтин. Но има малко доказателства за ефектите на лимоновия сок върху черния дроб. В експеримент върху плъхове е разкрит положителен ефект на лимонов екстракт при токсично увреждане на черния дроб. Това се дължи на действието на антиоксидантите, съдържащи се в лимона. Благодарение на тях намалява липидната пероксидация и действието на свободните радикали.

Растителни масла (маслиново, рициново и други).

Предимството на растителните масла е, че съдържат полезни мастни киселини и фосфолипиди. Малко количество мазнини е достатъчно, за да стимулира жлъчната секреция. Зеленчуковите сокове, като сок от репички или сок от сурово цвекло, понякога се наричат холеретични агенти. Действието на тези вещества се основава на дразнене на лигавицата на дванадесетопръстника. Ефектът обаче е по-нисък от този на мазнините. Не се препоръчва при гастрит, стомашна язва и чревна язва.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

България: дясно, ляво и олигархично

В сряда 46-ият парламент започва работа. Коя партия е с най-десни идеи, кои гледат наляво и къде олигархичното се е настанило като трайна идентичност? Веселин Стойнев за шестте в новото Народно събрание. На 21 юли започва работа 46-ият парламент. С какъв идеологически профил влизат шестте формации в него и доколко […]