Животът на Венера е невъзможен

NetNews

Ново изследване отхвърля вероятността от наличие на живот в облаците на Венера, съобщиха Associated Press, цитирани от novini.bg.

Учени от Европа и САЩ съобщиха в понеделник, че в облаците около планетата няма достатъчно вода, за да поддържа живота такъв, какъвто го познаваме, предаде БТА.

Изследователите се заели с проучването, след като през септември миналата година техни колеги изненадващо съобщиха, че е възможно малки организми да обитават гъстата пелена от силно киселинни облаци, обгръщащи Венера до 60 километра височина.

Астрономите са използвали данни от наблюдения на космически апарати и са установили, че съдържанието на вода в облаците на Венера е над сто пъти по-ниско от нужното, за да съществува живот като на Земята.

"Това е почти в дъното на скалата и е на непреодолимо разстояние от нужното за активен живот", каза ръководителят на изследването Джон Холсуърт, микробиолог от Куинс Юнивърсити Белфаст в Северна Ирландия.

Той и колегите му обаче смятат, че в облаците на Юпитер има достатъчно вода и подходящи атмосферни температури за наличие на живот.

"Не казвам, че има живот на Юпитер, дори не казвам, че би могло да има живот там, защото той ще се нуждае от хранителни вещества, а ние не можем да сме сигурни в наличието им", подчерта Холсуърт пред журналисти. "Но въпреки това откритието е проницателно и вълнуващо, напълно неочаквано", каза той

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нинова от Добрич: Водата в Добруджа ни е ключов приоритет

Междуградската пътна мрежа в област Добрич е един от най-големите проблеми и за хората, и за икономиката. Пътищата са лунен пейзаж, а няма и транспорт. Коренно трябва да се промени подходът за осигуряване на автобуси между градовете и селата. Фирмите кандидатстват за обществени поръчки, само ако са печеливши маршрутите. Но […]