Американски и италиански учени посочиха опасностите от хранителните добавки с омега-3 киселини за определена група пациенти, пише сп. "Юръпиън харт джърнъл", цитирано от БТА.
По думите на Салваторе Карбоне от университета в Ричмънд, щата Вирджиния, рибеното масло може да предизвика при някой пациенти атриална фибрилация. Тя е най-честата форма на аритмия.
Рибеното масло обикновено се взема за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания.
Но при хората с високи нива на липиди в кръвта омега-3 ненаситените мастни киселини могат да предизвикат дефибрилация на предсърдието.
По данни на статистиката при пациентите със споменатите показатели пет пъти е повишен рискът от инсулт.
В рамките на изследването специалистите в продължение на 2-7,5 години са наблюдавали 50 277 пациенти, които получавали рибено масло и плацебо. При това процентът на омега-3 в хранителните им добавки се колебаел. По този начин учените могли да установят несъмнената връзка между тази добавка и възникването на аритмии.