Как веганството вреди на здравето ни

NetNews

Веганската диета вече е тенденция. Нейното влияние върху здравето ни все още е предмет на научни изследвания. В ново проучване на Германския федерален институт за оценка на риска (BfR) са участвали 36 вегани, както и 36 индивида на смесена диета. В хода на изследването е наблюдавано състоянието на костно-ставния апарат на участниците в него с помощта на ултразвукови измервания. Според резултатите най-вече при хората на веганска диета се наблюдава влошено здраве на костите, пише Actualno.com.

В хода на прочуването са изследвани биомаркери в кръвта и урината с цел установяване на връзката между хранителни вещества, които постъпват в тялото чрез храната, и здравето на костите. В резултат от всички общо 28 показателя на хранителния статус и костната плътност са идентифицирани 12 биомаркера, които са най-тясно свързани със здравето на костите – аминокиселината лизин и витамините А и В6.

Резултатите показват, че в повечето случаи комбинацията от тези биомаркери присъства в по-ниски концентрации при индивидите на веган диета. Според учените това е вероятното обяснение за влошеното състояние на техните кости.

"Веганската диета често се счита за здравословна. Но според научните доказателства тя влияе негативно върху здравето на костите ", категоричен е президентът на BfR професор д-р Андреас Хенсел. В по-подробно изследване са разгледани рисковете и ползите от веганската диета. В него са участвали 72 мъже и жени. Състоянието на костите на всички участници е било установено с помощта на ултразвукови измервания. Под внимание е взета и събраната информация за възраст, образование, индекс на телесна маса, физическа активност, консумация на алкохол и други лоши навици като тютюнопушене. Резултатите доказват, че веганите приемат по-малко хранителни вещества. Учените припомнят, че някои от ценните нутриенти не могат да бъдат набавени от растителни храни, тъй като те се съдържат само в животинските продукти.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Oще не е ясно кога ще бъде възстановена ваксинацията в страната

Все още не е ясно кога точно ще бъде възстановено ваксинирането в страната. Това обясни здравният министър Костадин Ангелов в Смолян. Имунизациите ще продължат веднага след като приключи проверката в Пловдив, където преди дни жена почина няколко часа след ваксиниране с "АстраЗенека". Министър Ангелов допълни, че съвсем скоро можем да […]