Как да подхождаме към непознати кучета

NetNews

Може да бъде вълнуващо да срещнеш ново куче, когато се разхождаш по улицата или в парка. Без значение дали са големи или малки, някои кучета са толкова мили и сладки, че ни предизвикват да се приближим до тях и да ги погалим.

Ако обаче го направим по грешен начин, може да ги изплашим и това да доведе до неприятна ситуация. Може да се случи дори с породи кучета, които обикновено са приятелски настроени.

Как да подходим приятелски към кучета, които не познаваме?

Вижте няколко съвета от ветеринарни лекари:

Не бързайте да поздравявате кучето

Понякога докато вървим по улицата или в парка, се случва да се сблъскаме с непознат, който разхожда кучето си. Има случаи, в които не можем да контролираме желанието да се приближим до кучето, за да го погалим.

Специалист по дресировка на кучетата, споделя, че ако направим това рязко, със сигурност ще изплашим кучето. Най-доброто нещо, което трябва да се направи, е да се подходи бавно и спокойно.

По този начин кучето ще има време да се почувства в безопасност и ще знае, че няма да нараните него или стопанина му.

Попитайте собственика за разрешение

Друга често срещана грешка, която всички допускаме, когато „срещаме“ ново куче е да отидем и директно да започнем да галим или гушкаме кучето.

Едно от първите неща преди да установите контакт с непознато куче, което трябва да направите е да попитате стопанина. Това освен че е въпрос на учтивост, може да помогне и в случай че кучето е агресивно.

Избягвайте да установявате директен контакт с очите

Дори и при хората това да гледаш непознат в очите може да бъде малко неудобно и дори плашещо на моменти. Това кара повечето от нас да се чувстваме неудобно. Същото може да се случи и с кучетата.

Дори ако вече сте получили позволение от стопанина да погалите кучето, за предпочитане е да не го гледате директно в очите. Първо е хубаво да се убедите, че кучето се чувства комфортно в компанията ви.

Нека обонянието на кучето да го води

За разлика от хората, кучетата имат по-развито обоняние и това е техният начин за опознаване и разбиране за света, който ги заобикаля. За тях носът им е почти като да имат втори чифт очи. Ето защо ветеринарите съветва да им позволите те да дойдат при вас, вместо вие да отидете при тях.

Целта е да се уверите, че могат да подушат краката и ръцете ви, за да могат да изберат дали искат да общуват с вас или не.

Не галете главата им и не повдигайте ръката си над главата им

Доста често се случва, когато хората галят куче, да поставят ръка върху главата му. Този жест може да изглежда като акт на агресия и да предизвика бурна и агресивна реакция от страна на кучето.

Затова той предлага да се приближим до кучето и да спуснем ръката си ниско до него, за да му позволим да ни подуши и съответно опознае.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Екоминистърът си присвои заслугите на проливните валежи

Комплексните и значими язовири, които се наблюдават от МОСВ са с 65% по-пълни спрямо същия период на миналата година благодарение на доброто управление и предприетите мерки за минимизирането на разходите и намаляването на загубите. Това се посочва в доклад на министъра на околната среда и водите Емил Димитров до Министерски […]