Канабисът е култивиран преди 12 000 години в Китай

NetNews

Канабисът е опитомен за първи път преди около 12 000 години в Китай, установиха изследователи, след като анализираха геномите на растенията от цял ​​свят.

Проучването, публикувано в списание Science Advances в петък, казва, че геномната история на опитомяването на канабис е била недостатъчно проучена в сравнение с други видове култури, главно поради законови ограничения, пише Тrafficnews.bg.

Изследователите са събрали 110 цели генома, обхващащи пълния спектър от диворастящи растения, ландрас, исторически сортове и съвременни хибриди от растения, използвани за коноп и лекарствени цели.

Проучването посочва, че идентифицира "времето и произхода на опитомяването, моделите на дивергенция след опитомяването и съвременното генетично разнообразие".

"Ние показваме, че канабисът е опитомен за първи път през ранните неолитни времена в Източна Азия и че всички настоящи сортове коноп и наркотични вещества се отклоняват от родовия генофонд, представен в момента от диви растения и местни раси в Китай", се казва в него.

Канабисът се използва от хилядолетия за текстил и за неговите лечебни и развлекателни свойства.

Еволюцията на генома на канабис предполага, че растението е култивирано за многофункционална употреба в продължение на няколко хилядолетия.

Смята се, че сегашните високоспециализирани сортове коноп и лекарства идват от селективни култури, инициирани преди около 4000 години, оптимизирани за производството на фибри или канабиноиди.

Селекцията е довела до неразклонени, високи конопени растения с повече фибри в основното стъбло и добре разклонени къси марихуанови растения с повече цветове, максимизиращи производството на смола.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

До 22-ри юли движението по път I-6 при входа на Бургас ще е двупосочно в платното за София

От утре – 19-и юли, до 22-ри юли движението по Подбалканския път I-6 при входа на Бургас ще се осъществява двупосочно в платното за София, съобщиха от АПИ. За изграждане на мостово съоръжение при 493-ти км на първокласния път, част от строителството на северния обходен път на Бургас, ще бъде […]