НАСА избра компанията на Илон Мъск за пътуване до ледения спътник на Юпитер

NetNews

НАСА съобщи, че е избрала "СпейсЕкс" за пътуването си до ледения спътник на Юпитер – Европа, предаде Франс прес, отбелязвайки, че това е значителна победа за компанията на милиардера Илон Мъск, който има амбицията да стигне още по-далече в Слънчевата система.

Космическата сонда "Юропа Клипър" (Europa Clipper) ще бъде изстреляна през Октомври 2024 г. с ракета носител "Фалкон хеви" (Falcon Heavy) от космическия център Кенеди във Флорида. Договорът възлиза на 178 милиона долара.

Първоначално мисията трябваше да включва ракетата "Спейс лонч систъм" (Space Launch System) на НАСА, при която обаче имаше забавяния и надхвърляне на бюджета. Тъй като "Спейс лонч систъм" още не е в експлоатация, "Фалкон хеви" участваше в правителствени мисии от първия си официален полет през 2018 г. Тя генерира около 2300 тона тяга (22 милиона нютона) при излитане, което се равнява на около 18 самолета 747, отбелязва БТА.

Очаква се сондата да извърши 40-50 близки обиколки на Европа, за да определи дали на тази ледена луна може да има благоприятни условия за живот.

Хеликоптерът „Инджинюъти” подобри три свои рекорда на Марс

Корабът ще бъде оборудван с камери и спектрометри, за да заснема изображения с висока резолюция и карти със състава на повърхността и на атмосферата, както и с радар, за да може да измери ледения пласт, да премине през него и да търси вода в течно състояние под него.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бюрото за контрол призна за два случая на неправомерно прилагане на СРС-та

Националното бюро за контрол на СРС /НБКСРС/ е установило два случая на неправомерно прилагане на специални разузнавателни средства. Това става известно от публикация на официалната им страница. В бюрото са били постъпили 80 сигнала от граждани с твърдения за незаконосъобразно използване и прилагане на СРС. Те са били във връзка […]