Откраднаха златната броеница на кралица Мери

NetNews

Комплект от златни броеници, носени от Кралица Мери Шотландска при екзекуцията ѝ през 1587 г., е сред вещите на стойност над 1 млн. паунда, откраднати при нападение над замъка Аръндел.

Златните и сребърните артефакти бяха задигнати от замъка в Западен Съсекс в петък вечерта, съобщи BBC News

Скъпата вещ бе сред другите исторически предмети, задигнати от крадците. Мери, която е била романо-католичка, е свалена от шотландския престол и вкарана в тъмница. След това т е обвинена в държавна измяна и екзекутирана по заповед на братовчедка ѝ – протестантката Елизабет Първа.

Сред откраднатите предмети от замъка Аръндел фигурират още сребърни и златни артефакти.

Полицията получила сигнал и пристигнала на място броени минути след обира в петък вечерта. Блюстителите на реда изследват всъдеход, който е бил опожарен скоро след кражбата.

This is absolutely disgusting Arundel Castle has been robbed and £1m of 'irreplaceable' historic artefacts have been stolen including Mary Queen of Scots golden Rosary Hopefully the artifacts will be found soon and the idiots who have done will be put awayhttps://t.co/9BmySlbJyd

— Ian Parker (@IanParker24) May 24, 2021

Полицията изтъкна, че като злато, броеницата не е била толкова скъпа, колкото неоценима е историческата стойност на предмета.

Мери за кратко вереме е била кралица на Франция. Тя е била прокудена от Шотландия от разбунтували се срещу нея аристократи и бяга на юг през 1568-а, когато е била 25-годишна. Тя поставя съдбата си в ръцета на братовчедка си Елизабет Първа. Според мнозина тя е с по-голямо право от нея за възкачването на английския престол. Но Мери се оказала нежелана гостенка. Тя е изпратена в различни замъци и тъмници, обвинена в заговор срещу английската кралица. В крайна сметка е обвинена в държавна измяна и бива обезглавена.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Fibank и ВУЗФ стартират приема за магистърската програма „Банков мениджмънт и инвестиционна дейност”

Три стипендии и възможности за професионална реализация ще предложат тази година Fibank и ВУЗФ на най-мотивираните кандидати за обучение в магистърската програма „Банков мениджмънт и инвестиционна дейност”. Приемът за учебната 2021/2022 г. е по документи и вече е отворен. За улеснение на кандидатите документите могат да се подават онлайн на […]