Откритие: Съставка в червеното вино предпазва от стареене

NetNews

Съединение, открито в червеното вино, може да помогне за борба с последиците от стареенето, показват нови изследвания. Ресвератролът, който съществува в обвивката на червеното грозде и придава цвета на плодовете, може да спре разграждането на мозъчните клетки с напредването на възрастта, твърдят учените.

Експерименти показват, че естественото съединение споделя много от защитните ползи от нискокалоричната диета и тренировките. Но преди да посегнете към бутилката трябва да знаете, че чаша червено вино не съдържа достатъчно количество от съединението, за да подобри здравето на мозъка. Констатациите обаче могат да доведат до „еликсир на младостта“, основан единствено около чудотворната съставка, пише actualno.com.

Професор Грегорио Валдес от Изследователския институт на Вирджиния "Тех Карилион" вярва, че хапчето „фонтан на младостта“ скоро ще е факт. „Всички ние се забавяме с напредването на възрастта. Походката, проблемите с равновесието и нарушената двигателна координация допринасят за здравословни проблеми, злополуки, липса на подвижност и по-ниско качество на живот“, казва Валдес.

„Работим върху идентифицирането на молекулярни промени, които забавят двигателните дефицити, възникващи при стареенето. Вярвам, че се приближаваме към механизмите за забавяне на дегенерацията на невроналните вериги, индуцирана от възрастта“, добавя той. По-рано е доказано, че ресвератролът помага на насекомите да живеят по-дълго, като имитира ефектите от ограничаването на калориите. На него се приписват и редица други ползи за здравето, като предотвратяване на сърдечни заболявания и предотвратяване на рак на червата. Намерено в тъмното грозде, съединението също успява да удължи живота на хлебните дрожди с до 80 процента. То принадлежи към добре известна група растителни съединения в плодовете, зеленчуците и зехтина, наречени полифеноли, за които е известно, че помагат в борбата с рака и сърдечните заболявания.

Изследователи от "Тех Карилион" са изследвали двугодишни мишки – еквивалент на около 70 години в човешки план. Те са били лекувани с ресвератрол в продължение на 12 месеца за проучването, което е публикувано в The Journals of Gerontology. Установено е, че съединението защитава мозъчните синапси на гризачите от износването на стареенето, ранна характеристика на болестта на Алцхаймер при хората. Те са от съществено значение за доброволното движение, защото предават двигателни команди, които преминават от невроните в гръбначния мозък към мускулите.

Професор Валдес казва, че във виното ресвератролът е в толкова малки количества, че не бихте могли да пиете достатъчно от него през живота си, за да имате ползите, които се откриват при мишките, получавайки ресвератрол. Следващата стъпка е да се идентифицира механизмът, който позволява на ресвератрола да защитава синапсите. Ако познаваме механизма, можем да модифицираме ресвератрола или да потърсим други молекули, които са по-ефективни за защита на синапсите. Установено е също, че метаформин, лекарство, използвано за борба с диабет тип 2, има сходни ефекти върху мускулите, но не и върху мозъка.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Влак уби човек между Лютиброд и Ребърково

Влак блъсна и уби човек в междугарието Лютиброд-Ребърково, съобщиха от полицията във Враца. Кошмарният инцидент е станал вчера. В 7.28 часа на спешния телефон 112 бил подаден сигнал от началника на пътническия влак София-Враца – Г. Г., който съобщил за прегазен човек в междугарието. На местопроизшествието пристигнала дежурна оперативна група […]