Популярна у нас подправка разбива коронавируса

NetNews

Бразилски учени анализирали съществуващите към този момент изследвания на куркумина, който се съдържа в корените на куркумата и се продава в магазините като подправка. Те стигнали до извода, че куркуминът, освен другите си полезни свойства, е способен да пребори коронавируса, пише zdrave.to.

Това вещество е широко известно като антиоксидант, т.е., забавя процесите на стареене. Оказва и антивъзпалителен ефект, и смекчава вредното въздействие на околната среда.

Според статията на бразилските учени, изследванията са проведени само ин витро, т.е., върху култури от клетки, а не върху живи организми. Оказало се, че наистина куркуминът потиска коронавируса дори по-добре от хидроксихлорохина – препаратът, който беше използван за терапия на коронавирус в началото на пандемията.

Специалистите изтъкват, че всичко изглежда наред, само че… на теория. И да не се заблуждаваме, а да разберем, че потискането на вируса SARS-CoV-2 с куркумин се наблюдава само в епруветка, а не вътре в живия организъм. И поясняват, че много често се случва някакви препарати да действат ефективно в епруветка, но да са неефективни при живите организми и безполезни за лечение на реално болни хора.

Изключително перспективно достижение, но засега само добра теория, тъй като няма клинични доказателства, че препарати с куркумин въздействат именно по същия начин.

В заключение, като отговор на въпроса, специалистите отбелязват следното: обикновеният куркумин, този в биодобавките, по никакъв начин няма да ви помогне при коронавирус дори и да изпивате по един литър от него. Той не може да стигне до целта. Затова не се хвърляйте на всички продукти, съдържащи куркумин, с цел да се преборите с този коварен вирус, който вече повече от година тормози човечеството.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Каратистка остави мъжете без дъх (СНИМКИ)

Словашката каратистка Лаура Анетова продължава да буди мъжките фантазии. Русокосата красавица продължава да бъде самa на „любовния фронт”, а това кара много от обожателите ѝ да бъдат все по-настоятелни в социалните мрежи. По всичко обаче личи, че целта пред Лаура е да направи кариера в бойните спортове, отколкото да залитне […]