Развенчаха мита за любовта от пръв поглед

NetNews

Две трети от любовните връзки възникват между приятели, сочат данните от проучване на канадски учени, цитирано от изданието "Daily Mail". Изследването развенчава мита за любовта от пръв поглед, която е любим сюжет на огромна част от филмите.

Почти 1900 студенти и възрастни доброволци са участвали в анализа, проведен от специалисти от университета на Виктория, провинция Британска Колумбия, Канада. 68% от тях са категорични, че настоящата или последната им романтична връзка е започнала като приятелство. Искрите на любовта припламват, след като вече съществува добро познанство.

Данните леко се различават според пола, нивото на образование или етноса, обясняват експертите. Най-често приятелството прераства в интимни отношения при младите хора, които са навършили 20 години. Това се наблюдава при 85% от романтичните двойки в тези две групи.

При студентите приятелските отношения продължават около 2 години, преди да прераснат в любовна връзка. Огромна част от участниците в изследването съобщават, че не са започнали приятелството с романтични намерения или заради привличане.

47,4% от студентите признават, че предпочитат първо да установят приятелството, което по-късно да премине в романтична връзка, предава БТА. Участниците в допитването пренебрегват другите възможности да срещнат своята половинка – например на партита или при онлайн запознанство.

Авторът на проучването – професор Дану Антъни Стинсън, която е преподавател по психология във университета на Виктория, се надява, че то ще накара хората да преразгледат предубежденията си за любовта и приятелството.

"Нашите изследвания показват, че връзките между приятелството и романтиката са размити. Според мен това ни принуждава да преосмислим предположения за това какво прави доброто приятелство, но и какво стои зад добрите романтични отношения", казва тя.

Данните от проучването са публикувани в изданието "Social Psychological and Personality Science".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Защо в Русия продължават да спират топлата вода?

Московчани се шегуват, че модернизацията в Русия напредва, след като вече и онлайн всеки може да провери графика за спирането на топлата вода в кварталите. След което се захващат да пълнят съдове и да затоплят вода. Истински късмет е, че при сегашните горещини в руската столица хората предпочитат да се […]