Рецепта на деня: Бугаца – гръцка баница с крем

NetNews

Необходими продукти:

4 яйца канела (на вкус) 1 с.л. пудра захар кората на 1 лимон 40 гр. царевично нишесте 80 гр. грис 2 гр. ванилия 1 л. прясно мляко 330 гр. масло (200 + 100 + 30 гр.) 260 мл газирана вода 1 ч.л. сол 280 гр. захар (80 + 200) 530 гр. брашно (500 + 30)

Начин на приготвяне:

За тестото: Смесете 500 гр. брашно, 80 гр. захар и солта, излейте газираната вода и омесете гладко и нелепнещо върху ръцете тесто. Разделете тестото на четири равни части.

Разделете маслото (200 гр.) на 4 части. Маслото трябва да е много, много меко. Разточете едно парче от тестото на кръг с диаметър 35 см и го намажете с 1/4 от маслото.

Прегънете тестото от всички страни с 1/3. Така ще получите квадрат.

Разточете втората част от тестото също с диаметър 35 см, намажете с масло и поставете в центъра му сгънатия преди малко квадрат тесто. Сгънете краищата, така че да се образува отново квадрат. Сложете така оформеното тесто върху лист хартия за печене и пъхнете в хладилника за 2 часа.

С третото и четвъртото парче тесто направете същото. В резултат на това се получават 2 квадрата тесто.

За крема: От цялото количество мляко отделете 200 мл и разтворете вътре нишестето и брашното. Разбъркайте добре, за да не се образуват бучки. Добавете яйцата, ванилията и гриса, разбъркайте добре.

В тенджера налейте малко вода, добавете 200 грама захар, кората от лимон и 100 гр. масло, след което добавете останалото мляко и сложете сместа на огъня. Разбърквайте постоянно, за да се разтвори захарта. Когато млякото заври, на много тънка струя и с постоянно разбъркване прибавете яйчената смес и сварете крема до сгъстяване и докато започне да бълбука. Сложете крема в друг съд и покрийте повърхността с прозрачно фолио, за да не образува коричка.

Извадете от хладилника единия квадрат замразено тесто. Разтворете хартията за печене и поръсете с брашно, разточете тестото на лист, малко по-голям от размера на формата, в която ще печете (28х22 см и височина 5 см), така че да се образува борд. Прехвърлете тестото в тавата, а отгоре излейте все още горещия крем.

Разточете втория квадрат тесто върху хартията за печене с размера на формата и го поставете върху крема. Изправете краищата на тестото, ако са увиснали надолу, и ги прихлупете и прищипете добре със свободните краища на долния лист тесто. Трябва добре да затворите крема, за да не изтече при печенето. С остър нож маркирайте върху баницата парчетата, на които ще я нарежете след печене, но без да разрязвате тестото до края.

На този етап може да замразите баницата, като я покриете отгоре с фолио. Когато решите да печете, не е нужно да я размразявате. Преди печене намажете горната кора с 30 гр. разтопено масло. Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за 35-40 минути до златисто-розов цвят.

Готовата баница оставете да се охлади леко и я поръсете с пудра захар и канела. Нарежете на порции.

Можете да украсите с плодове или сладолед, пише gotvach.bg.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Единствено по рода си: Готово е Ferrari-то комби

Холандското студио Niels van Roij Design най-накрая завърши работата си по уникалния спортен автомобил Ferrari Shooting Brake. Иновацията, наречена Breadvan Hommage, се прави повече от 2 години по специална поръчка, при това в тираж от… 1 екземпляр! Всъщност това е модерна интерпретация на емблематичното Ferrari 250 GT SWB Breadvan от […]