Сурово-пушената наденица е по-нездравословна от цигарите

NetNews

50 грама сурово-пушена наденица е равна по канцерогенност на кутия изпушени цигари. Продължителната и постоянна страст към пушени меса и колбаси може да увеличи риска от развитие на рак и смърт, заяви главният онколог на "SM-Clinic", д-р, професор Александър Серяков пред РИА Новости.

"Най-опасната от гледна точка на канцерогенността е сурово-пушената наденица, тъй като при опушването се отделя дим, който съдържа много вредни вещества. Такива колбаси могат да съдържат освен нитрати и друго вещество с доказана канцерогенна активност – бензипирен. Образува се по време на термично разлагане на дървесината, използвана за опушване на колбасите", обясни лекарят.

"Проучванията показват, че консумацията на 50 грама от тези преработени храни дневно увеличава риска от рак на дебелото черво с 18%", заяви Серяков.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

В Плевен затягат мерките срещу COVID-19

В Плевен затягат мерките срещу разпространението на COVID-19. Областния оперативен щаб отчете висок ръст на заразените през изминалата седмица, като заболеваемостта в областта достигна 563 на 100 хил. души. Директорът на Регионалната здравна инспекция в Плевен д-р Илиян Минчев посочи пред БТА, че от 11 март, четвъртък се спра плановият […]