С този плод забравяте за високото кръвно и холестерола

NetNews

"След като навърших 40 започна да ме мъчи високо кръвно. Лекарят каза, че причината е атеросклероза: поради високото съдържание на холестерол в кръвта по стените на кръвоносните съдове се отлагат плаки. Те започват да запушват вените, кръвоснабдяването се влошава и се появява хипертония", споделя потребителка на Reddit, цитирана от zdrave.to.

От обясненията на кардиолога тя научила още, че жените се различават от мъжете не само по половите си признаци, но и по протичането на различните биохимични процеси в организма и по хормоналния фон.

Всичко това влияе на симптомите на различни заболявания, така че медицинските препоръки могат да варират. Какви са разликите в проявите на хипертония при мъжете и жените?

Според медицинската статистика жените са по-податливи на сърдечно-съдови заболявания и 70% от случаите на високо кръвно при по-слабия пол водят до инсулти, докато при мъжете броят на инсултите не надвишава 30%.

Причината за това е, че съдовете на жените са по-крехки, особено в периода на менопаузата, губят еластичността си и създават условия за повишаване на кръвното налягане. Освен това, след началото на менопаузата, жените са по-чувствителни към солта и бъбреците им започват да интензивно задържат водата в тялото, увеличавайки обема на циркулиращата кръв. При мъжете такива проблеми не се наблюдават, затова подскоците на кръвното при тях се наблюдават в по-малка степен.

Освен това жените са по-емоционални от мъжете и на фона на нервните стресове при тях по-често възникват хипертонични кризи – внезапно повишаване на кръвното налягане до индивидуално високи степени.

Интересното е, че жените по-добре усвояват витамините и минералите директно от храната, така че е препоръчително всеки ден да ядат повече от 500 грама плодове и зеленчуци. Що се отнася до спорта, жените са способни на много неща: оказва се, че е достатъчно за тях да имат 1,5 часа физически упражнения седмично, за да се предпазят от повишаване на кръвното и да живеят 7 години по-дълго.

Има разлика във влиянието на „лошите навици“ върху женските и мъжките организми. За мъжете е опасно да пушат 15 или повече цигари на ден, докато характеристиките на женското тяло са такива, че дори една цигара може да причини рязко стесняване на кръвоносните съдове, което представлява заплаха за живота.

Ето какво разказва още потребителка на Reddit след посещението си при лекаря и изслушването на горните обяснения.

"Прибрах се вкъщи разстроена, а майката на мъжа ми ми каза: "Не се разстройвай, яж по една ябълка на ден и всичко ще ти мине". Тя самата яде ябълки постоянно. На 70 години е и не знае какво е това холестерол и високо кръвно. Реших да проверя рецептата ѝ на практика, като допълнително ограничих употребата на животински мазнини, както препоръча лекарят.

След един месец изследване показа, че холестеролът ми се е понижил. Оказва се, че ябълките съдържат мощни антиоксиданти. Те възпрепятсвaт окисляването на холестерола. В неокислено състояние той не е така опасен защото се преработва от черния дроб и не се отлага в кръвоносните съдове.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Времето рязко застудява от утре

Последен ден от дългата поредицата с необичайно топло за сезона време. 22° в Пазарджик, 21° във Видин, Варна и Пловдив, в София – около 18°, съобщи БНТ. Още утре ни очаква утре рязко и съществено застудяване. Максималните температури ще се понижат с повече от 10°, в сравнение с днес, и […]