Учени направиха уникално откритие в Мъртво море

NetNews

Група учени от Русия, Германия, САЩ и Италия откриха в Мъртво море минерал, който досега е намиран само в метеорити, съобщи ТАСС. Резултатите от изследването са публикувани в сп."Американ минералоджист", предава trafficnews.bg.

"Учени от държавния университет в Санкт Петербург заедно с изследователи от Германия, САЩ и Италия откриха алабогданит (Fe,Ni)2P – минерал, който досега бе известен единствено като космическо вещество, откривано в метеоритите. Те попаднали на находката в района на Мъртво море, в историческата област Южен Левант", съобщи пресслужбата на Руския научен фонд.

В началото на века учените се натъкват на алабогданит в железния метеорит Онело. Минералът получава името на кристалографката Алла Богданова. Химическият му състав го отнася към минералите, съдържащи фосфор в отрицателна степен на окисление.

Изследване на находката от района на Мъртво море в синхротрона ДЕСИ в Германия показало, че земният алабогданит може да се образува налягане над 25 гигапаскала – 250 хиляди атмосфери. На Земята такова налягане се постига при катастрофални сблъсъци с големи метеорити и в земната мантия, на дълбочина над 500 километра.

"Откриването на земния алабогданит е свързано с повърхността на басейна на Мъртво море в Израел, в район, където неотдавна бяха открити природни циклофосфати", каза проф.Сергей Бритвин от университета в Санкт Петербург.

Той допълни, че находката поражда множество въпроси, свързани с формирането на скали в този регион, тъй като досега в него не са откривани доказателства за метеоритни катастрофи или издигане на скални масиви от земната мантия. "Такива доказателства обаче биха могли да са "изтрити" от земната повърхност в резултат на по-късни процеси на геоложка ерозия", отбеляза руският учен.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

UEFA EURO 2020: Проблеми за Франция преди осминафинала с Швейцария

Франция има сериозни проблеми след равенството 2:2 с Португалия от груповата фаза на Европейското първенство. Според медиите в страна "петлите" може да останат без леви крайни защитници до края на надпреварата. Титулярният ляв бек на Дидие Дешан Люка Ернандес бе заменен на почивката, тъй като е имал проблем с контузия. […]