12 метода да предпазим мозъка си от кръвоизлив

NetNews

В съвременния свят човешкият мозък все по-трудно издържа на нарастващите натоварвания. Тази тенденция се отчита и от лекарите, които са изчислили, че инсултите изпреварват инфарктите.

Всеки 5-ти инсулт е предизвикан от кръвоизлив в мозъка при спукване на кръвоносен съд. Започнаха да се регистрират и случаи на придобита епилепсия.

“Ако човек през цялото време поема в себе си прекалено много информация; ако изпитва емоционално и физическо натоварване – например работи много, а спи малко, диша замърсен въздух и не се храни редовно, тогава мозъкът не получава достатъчно кислород и хранителни вещества или бързо ги изразходва", обясняват психолози.

Затова организмът може да изпадне в такова опасно състояние, като ацидоза, т.е., изместване на киселинно-алкалния баланс в посока окисляване. Така например, старческата деменция може да възникне заради окисляване на мозъка.

За него спомагат силните стресове, състоянието на повишен контрол или тревожност, високите натоварвания. За да се защити от превъзбуждане, мозъкът включва “охранително притъпяване и влиза в стабилна алкална реакция. Това се нарича “сумрачно състояние”. Мозъчната функция съществено се понижава, пише сайтът Zdrave.to.

Какво да предприемем, за да преустановим изтощаването на мозъка?

1. Не допускайте да стигнете до преумора

Мозъкът няма рецептори на болката. Колкото енергия си “поиска”, толкова ще му предостави организмът, дори това да е в ущърб на другите органи. В състояние на преумора и изтощение могат да възникнат виртуални болки, дискомфорт, влошено състояние. Човекът може да ходи по доктори, но изследванията му ще бъдат нормални. След известно време, ако мозъкът не се възстанови, болестта се проявява с клинични симптоми. Ако забележите у себе си признаци на преумора, намалете натоварването и си дайте почивка.

Признаците на преумора:

– Влошаване на зрението. – Губи се концентрацията на внимание. – Възникват грешки в решаването на логически задачи. – Човек губи способността да вижда и контролира чрез вътрешни образи.

Можете да си направите следния тест, за да проверите състоянието си. Облегнете се на облегалката на стола и опитайте да си представите цветен образ. Ако образът е черно-бял и не успявате да го докарате до цветен със силата на волята, или пък въобще нищо не можете да си представите, значи мозъкът ви е преуморен и изтощен.

2. Избягвайте продължителното монотонно натоварване Например дълго време се взирате в екрана на лаптопа или смартфона си. Защо не трябва дълго време да работите на компютъра, без прекъсване? Защото еднообразната поза пред компютъра може да предизвика повишен тонус в шийния отдел на гръбначния стълб и да ви доведе дотам, че в мозъка да започне да постъпва по-малко кислород. Възниква ефектът на преумората. Навлизайки и потапяйки се в информационния поток, бродейки по социални мрежи и сайтове, човек престава да контролира себе си. И след известно време вече не той контролира компютъра, а машината започва да контролира него. Възниква хипнотичният ефект на претоварване на зрителния канал. Затова си поставете ясни времеви рамки, кога е нужно да се откъснете от екрана и да се захванете с нещо друго – различно и разтоварващо.

3. Важно е на каква възглавница спите Ако възглавницата притиска шията, сутрин човек се събужда не отпочинал, а пак уморен. Неудобното положение по време на сън води до притискане на кръвоносните съдове, снабдяващи мозъка с кислород. Така той започва да страда и през нощта. Ако това продължава с години, може да доведе до влошаване на мозъчната функция.

4. Престанете да вярвате в това, че съществува „бягане за здраве” Бягането е хипоскично натоварване (кислороден глад). Когато човек бяга, възниква учестено дишане, въглеродният двуокис не може в пълен обем да се изхвърли от организма, напротив, той се натрупва, а кислородът постъпва в по-малки количества. Мозъкът “гори” без кислород. Имайте предвид, че само организмът на спортистите се приспособява към такива натоварвания. За всички останали се препоръчва не бягане за здраве, а ходене. Или ако бягате, то нека е в такова темпо, което позволява спокойно да разговаряте с човека до вас – ваш партньор, приятел, с когото заедно тренирате в парка.

5. Не „зацикляйте“ на негативните емоции Отрицателните емоции отнемат най-много енергия от мозъка. Колкото повече се самоизмъчвате и отново, и отново преживявате неприятното събитие, водейки вътре в себе си несъзнателен диалог, толкова по-силно се подлагате на риск от психосоматично заболяване: негативните мисли в крайна сметка ще предизвикат реално заболяване.

Препоръката: настройте себе си по следния начин: “Да, това, което ми се случи, е неприятно. Да, аз не мога да променя обстоятелствата, което значи, че трябва да променя отношението си към това събитие”. Дори заемането на неутрално отношение пак е добро, защото така ще превключите на положителна информация.

6. Не се опитвайте винаги и всичко да държите под контрол Това е капан. Повишеният контрол “изяжда” много енергия, след това понижава концентрацията и човек бързо се преуморява, без сам да забележи това. А резултатът е точно обратен – всичко излиза изпод контрола ви. Понякога просто е задължително, налага се да се отпуснете и да наблюдавате събитията. И да контролирате само тогава, когато това е необходимо.

7. Не се дръжте като „енергиен вампир” Всички стресове и депресията веднага се предават на близките ви хора, на тези, с които живеете или работите заедно. Дори има такъв израз – “психологическо заразяване на местността”. Ако някой от членовете на семейството редовно “пръска” негатив (например получен на работа) върху близките си, само и само самият той да се почувства по-добре, да се възстанови, с времето мозъкът на този човек, както и здравето му, също могат да пострадат.

8. Научете каква храна е нужна за мозъка ви Храната за мозъка – ядки, сушени плодове и прочее полезни въглехидрати. Те дават нужната енергия на мозъка.

9. Не гледайте вечерно време страшни филми Концентрацията на внимание по време на сън “хвърчи” по онези неврончета, които се наричат “оперативна памет”. Това, което последно е “влетяло” в съзнанието, точно то ще се възпроизведе. Ето по тази причина на децата преди сън трябва да им се четат хубави приказки, с добри герои. Преди да вземете книжката в ръце, убедете се, че там никой никого няма да изяде, да похити и т.н. Страшното съдържание в една книжка, в един филм засилва тревожността и повишава разходите на енергия в мозъка.

10. Обръщайте внимание на съдържанието, на информацията във филмите Особено, ако тези филми ги гледат децата. Определени честоти могат да предизвикат превъзбуждане на детето. Ако кадрите мигат много бързо, ако филмчето е твърде цветно, мигащо, дразнещо, ако звучи агресивна музика, мозъкът влиза в състояние на превъзбуждане. А след това и потискане. Така мозъчната функция се изтощава. Т.е., телевизорът или смартфонът може да се превърнат в апарат за аудиовизуална стимулация. Ако детето ви обича подобни филмчета, добре е да ги дозирате.

11. Контролирайте състоянието на мозъка си с помощта на невроприбори Отдавна хората имат в домовете си апарати за измерване на кръвната захар и на кръвното налягане. Защо да не се замислим и за мозъка? В Китай в някои училища класните стаи са оборудвани с битови енцефалограми, за да проследяват кога учениците влизат в състояние на преумора. И тогава правят почивка.

12. Научете се да се отпускате и навреме да се отърсвате от стреса Може и е желателно да се обучите на медитация, както и да приемате домашни средства от типа на топла вана, успокояващ чай, приятна музика и т.н.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ЦИК свиква заседание в 11 през нощта

Вече трети ден ЦИК мълчи по въпроса за нарушенията на Изборния кодекс, които Бойко Борисов и неговите министри правят, водейки предизборната си кампания от прозореца на джипката. Това написа във фейсбук водачът на листата на БСП в Силистра Вяра Емилова. Тя припомни, че в понеделник БСП сезира ЦИК, СЕМ и […]