7 симптома, че сте развили пневмония

NetNews

Пневмонията е възпаление на белите дробове, което може да доведе до сериозни усложнения и смърт при липса на подходящо и навременно лечение.

Може да се развие в резултат на настинка или алергия, а също така може да бъде в резултат на дихателни проблеми.

Пневмонията може да се появи както при деца, така и при възрастни. Според експерти в най-рисковата група влизат пушачите, както и тези, които консумират алкохол.

Не трябва да си затваряте очите за симптомите на пневмония, но няма причина за паника. Съвременната медицина се справя с елиминирането на болестта, но при условие, че се консултирате с лекар навреме. По-долу ще говорим за признаците, по които може да се разпознаете пневмония.

Втрисане и треска

По време на пневмония човек има висока температура повече от 4 дни (обикновено над 38,5 ° C), която е много трудно да смъкне.

Този фактор обаче не е определящ, тъй като повишаването на температурата може да бъде причинено от множество други заболявания и трябва да се провери наличието на други симптоми.

Силна сънливост

С пневмония тялото на пациента е отслабено, човек спи през повечето време, често няма достатъчно енергия дори да яде.

Специфична кашлица

Един от характерните симптоми на пневмония е силна кашлица. В този случай е възможно да се образуват ръждиви или зеленикави храчки с кръв.

Често плитко дишане и задух

Тъй като пневмонията е заболяване, което засяга точно белите дробове, дихателната честота на пациента се губи. Това става често и пациентът започва да изпитва затруднения с дишането, заради което дори в състояние на покой се появява задух.

Ускорен пулс

Лекарите отбелязват промяна в сърдечната честота при пневмония. При дете можете да проверите сърдечната честота, като леко приложите 2 пръста към каротидната артерия.

Болки в гърдите

По време на пневмония човек усеща болка в гърдите не само по време на кашлица, но в по време на спокойно дишане.

Общо влошаване след настинка или грип

Ако грипът или настинката не отшумят дълго време и температурата се повишава периодично в продължение на 5 или повече дни, това също е повод да се консултирате с лекар.

Какво да направите

Ако усетите първите симптоми на пневмония, свържете се с вашия лекар възможно най-скоро, не се колебайте.

Кажете на специалиста ясно за вашите симптоми. Не се тревожете, ако не ви бъде поставена веднага диагноза, тъй като пневмонията може да бъде потвърдена само след флуорография.

Когато болестта бъде открита, ще ви бъде предписано необходимото лечение. Бъдете подготвени, че след възстановяване ще трябва да преминете курс на физиотерапия и да направите физическа терапия, пише сайтът zdrave.to

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мика Зайкова: "Турски поток" умира

"Това е срам за България, не само за тези господа. Това са бизнесмени, които са се опитвали да получат нерегламентирано пари и да развият с тях бизнес. Както каза Христо Иванов, корупцията е танго за двама, обаче е интересно кой седи отсреща, кой е взел огромните пари, защото и двете […]