8 притеснителни признака за недостиг на желязо

NetNews

Един от най-странните и притеснителни признаци на недостиг на желязо е силното желание да се яде нещо, което не е хранителен продукт. Занижените нива на желязото може да нарушат когнитивните способности, пише zdrave.to.

Дефицитът на желязо е най-често срещаният хранителен дефицит в света, който засяга повече от два милиарда души. В същото време експерти от Световната здравна организация (СЗО) са на мнение, че около осем от десет души по света днес може да изпитват недостиг на желязо в организма си.

Според учени от Университета “Николай Коперник” (Полша) най-често жените страдат от липса на желязо в тялото си – при тях по-ниските нива на този минерал може да влошат познавателната способност и издръжливост, в резултат на което те стават по-капризни и са изложени на по-висок риск от депресия.

Липсата на това жизненоважно хранително вещество забавя работата на мозъка и централната нервна система, подчертават специалистите.

Освен това промените в лигавиците поради недостига на желязо водят до нарушаване на бариерната им функция и това допринася за намаляване на имунитета и увеличаване на инфекциозните заболявания.

Сред най-застрашените от дефицит са жени на възраст 35-49 години и момичета на възраст 15-18 години. “Една от причините дефицитът на желязо да е толкова широко разпространен е фактът, че лекарите често пренебрегват общите му симптоми“, казва диетологът Грег Уедхед.

Симптоми:

– Постоянна умора

– Проблеми с дишането

– Бледност

– Синдром на неспокойните крака през нощта

– Главоболие и виене на свят

– Негативни промени в психичното здраве – повишена тревожност, панически атаки, промени в настроението, депресия

– Болезненост в устата, отекли лигавици и език

– Суха коса и кожа

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Шави: В Барселона има много проблеми за решаване, но Лапорта може да се справи

Легендарният халф на Барселона Шави, който в момента е треньор в Катар, сподели първите си думи относно Барселона, след като Жоан Лапорта бе избран за президент на каталунския клуб. "Лапорта е добър приятел. Познавам го много добре. Той ще направи най-доброто за Барса. Той е най-добрият президент, който съм имал […]