COVID-19 убива месеци след възстановяване

NetNews

Голяма част от смъртните случаи, причинени от дългосрочни усложнения от COVID-19, не се отчитат като смъртни случаи от коронавирус. Това означава, че съобщаваният брой жертви са "само върхът на айсберга".

При оцелелите от COVID-19 има около 60% повишен риск от смърт до шест месеца след инфекцията в сравнение с хора, които не са били инфектирани от вируса, сочи масивно проучване, публикувано в списание Nature,

Това число е еквивалентно на около осем допълнителни смъртни случая на 1000 пациенти в продължение на шест месеца.

"Когато отчитаме смъртните случаи от COVID-19, действителният общ брой на смъртните случаи е много по-висок", каза пред "Джерусалем пост" Зияд Ал-Али, директор на Центъра за клинична епидемиология във Вашингтонския университет, който е и ръководител изследоването.

Ал-Али изтъкна това, че повечето смъртни случаи, причинени от дългосрочни усложнения от COVID-19, не се регистрират като смъртни случаи от COVID-19. Той заяви, че "това, което виждаме сега, е само върхът на айсберга".

За да стигнат до заключението си, Ал-Али и неговият изследователски екип са използвали данни от електронните бази данни за здравето на Министерството на ветераните в САЩ.

В проучването участие са взели над 87 000 пациенти с COVID-19: 74 435 потребители на Здравната администрация за ветераните (VHA) с COVID-19, които са оцелели поне първите

30 дни след поставяне на диагнозата и не са били хоспитализирани, и близо пет милиона потребители на VHA, които не са имали COVID-19. В допълнение то включва 13 654 хоспитализирани пациенти с COVID-19 и 13 997, които са хоспитализирани с грип.

Такива случаи (около 88%) има предимно мъже, но има и 8800 жени с потвърдени случаи, които са анализирани.

Всички пациенти са оцелели най-малко 30 дни след постъпване в болница, а анализът включва шест месеца проследяващи данни.

Докладът показва, че дори тези пациенти, които не са били хоспитализирани, могат да имат последици за здравето месеци по-късно. Болестите могат да включват респираторни заболявания, заболявания на нервната система, диагнози на психичното здраве, метаболитни нарушения, сърдечно-съдови и стомашно-чревни състояния и лошо общо състояние.

"Дори хората с леко заболяване – някои хора, които са се разболели от COVID и са изглеждали добре само с треска и кашлица – месеци по-късно получават инсулт или кръвен съсирек: някаква проява, свързана с COVID", каза Ал-Али. "Рискът е малък, но не е маловажен."

Израелският професор Сирил Коен заяви, че този доклад е "будещ загриженост" и подчерта, че "в това проучване не говорим за тежки случаи. Това са хора, които изобщо не трябваше да умират."

Безспорен е фактът, че рискът от смърт и свързаните с това здравни предизвикателства се увеличава с тежестта на заболяването и показва, че хоспитализираните пациенти, които се нуждаят от лечение в интензивно отделение, са изложени на най-висок риск от здравни усложнения и смърт.

Сред пациентите, които са хоспитализирани с COVID-19 и са оцелели след първите 30 дни на заболяването, има 29 смъртни случая "в повече" на 1000 пациенти през следващите шест месеца – 50% повишен риск от смърт в сравнение с хоспитализираните преживели грип, показва още проучването.

"Наистина е забележително, че такъв вирус може да доведе до този огромен брой дългосрочни последици", каза Ал-Али пред " Джерусалем пост”. Той каза, че не е ясно дали същите проценти ще се появят и извън Съединените щати, в други страни като Израел, тъй като има разлики в характеристиките на всяко население. Въпреки това, каза той, това е мощен показател за дългосрочната тежест, която болестта ще причини.

Ал-Али поясни, че до този момент единственото решение за спиране на тези ефекти е да се избягва заразяването с COVID-19.

"Най-добрият начин за предотвратяване на дълъг COVID е да се предотврати COVID; най-добрият начин за предотвратяване на COVID е ваксинацията", каза той.

Коен е съгласен с това заключение. Той каза, че когато хората обмислят да не ваксинират, "защото съм млад и не съм изложен на риск от тежко заболяване или смърт, мисля, че проблемът с продължителността на COVID с процентите, които наблюдаваме сега, е нещо, което хората трябва да вземат предвид".

Той обаче призна, че все още има малко данни относно дългосрочните ефекти на ваксините и отговори на доклад, че малък брой хора, които са приемали ваксината "Пфайзер" в Израел, са имали потенциално смъртоносно сърдечно възпаление.

Междинен анализ, който беше прегледан от "Джерусалем пост",, показа, че през първите три месеца от ваксинационната кампания в Израел са докладвани около 62 случая на миокардит или премиокардит, предимно при хора на възраст под 30 години.

Повече от 5,3 милиона израелци са получили поне една доза от коронавирусната ваксина.

Ал-Али каза, че важното е здравните системи да се подготвят за приток на болни пациенти, дори когато страните ваксинират и активните случаи на COVID-19 намаляват.

"Трябва да разберем как да изградим здравната система, за да се справим с това натоварване", каза той.

Той каза, че светът е „хванат неподготвен за COVID“ и в някои случаи прави грешката да хвърля вината върху COVID. Неговият съвет е да не се прави същата грешка и с дълготрайния ефект от коронавируса.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Изненада! Отпадна водачът в схемата на турнира в Ещорил

Водачът в схемата Денис Шаповалов отпадна във втория кръг на турнира португалския град Ещорил с награден фонд 419470 евро. Канадецът загуби от французина Корентен Муте с 4:6, 6:2, 4:6 за 2:07 часа. В третия сет Шаповалов пропиля аванс от 3:1, след като допусна два пробива и загуби мача. Номер 2 […]