Мадуро благодари на Техеран

NetNews

Президентът на Венецуела Николас Мадуро, който е на първото си посещение в Иран, изрази благодарност към Ислямската република за помощта, оказана на страната му с изпращането на крайно необходимото ѝ гориво въпреки американските санкции и заплахи, предаде Асошиейтед прес.

В интервю за ирански държавни медии снощи Мадуро приветства предприетата от Иран стъпка да изпрати танкери с гориво на изпитваща енергиен глад Венецуела.

„Доставянето от Техеран на петрол за Каракас е голяма помощ за венецуелския народ“, заяви Мадуро.

Напрежението в Близък изток е повишено заради провала на ядрената сделка между Иран и световните сили. Американските санкции и растящите цени на храните в световен мащаб спъват допълнително преживяващата трудности иранска икономика и оказват допълнителен натиск върху правителството и населението на страната.

При двудневното си посещение по покана на твърдолинейния ирански президент Ебрахим Раиси Мадуро е придружен от делегация от висши политически и икономически представители. Венецуела също като Иран е подложена на тежки санкции от страна на САЩ.

В интервюто Мадуро каза, че днес му предстои среща с Раиси, с когото ще обсъдят 20-годишен план за двустранно сътрудничество. „Ще бъде обсъдена необходимостта иранският и венецуелският народ да бъдат добре информирани за войната на санкциите и намирането на начини за твърдо противодействие“, отбеляза венецуелският президент, цитиран от иранската англоезична телевизия „Прес ТВ“.

Мадуро каза, че Венецуела и Иран са обединени от „общи виждания“ по международните въпроси и че и двете страни са жертва на принудителни мерки на САЩ и съюзниците им. „Каракас и Техеран моделираха стратегията за икономика на съпротивлението и работят за нейното разширяване“, подчерта той.

Мадуро е на обиколка в Евразия на фона на Среща на върха на Америките, на която Вашингтон реши да не го покани. По-рано през седмицата венецуелският президент вече посети Алжир и Турция.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Николета Лозанова - плашещо слаба и по зърна (СНИМКА)

Николета Лозанова пак изпоти последователите си в социалните мрежи и отново е в оскъдно облекло. Гледката е от луксозен хотел в Италия, а за въображението, както се досещате, е оставено нищожно малко, пише БЛИЦ. Този път половинката на вратаря на националите Ники Михайлов е заложила на силиконовите си зърна, за […]