Макао затвори една от забележителности на града – хотела „Гранд Лисабон“

NetNews

Макао затвори една от забележителности на града – хотела „Гранд Лисабон“, след като във вторник установи, че там има повече от дузина случаи на КОВИД-19. Инфекцията се разпространява бързо в най-големия хазартен център в света, предаде Ройтерс.

В китайския специален административен район под локдаун са поставени най-малко още 16 сгради. Не е позволено на никого да влиза или да излиза от тях. Властите са карантинирали повече от 13 хиляди души, докато градът се бори да овладее най-голямото си огнище от ковид от началото на пандемията. Макао е регистрирал повече от 900 коронавирус инфекции от средата на юни месец. Преди това в района нямаше много случаи на заболяването. Първото огнище там бе регистрирано през октомври 2021 г.

„Гранд Лисабон“ е вторият казино хотел, който бива затворен през последните седмици. Той е собственост на холдинга SJM, основан от един от най-известните бизнесмени на Макао Стенли Хо.

Местни медии показват снимки от „блокирания“ хотел, на които се виждат хора пред него, облечени в защитни костюми и със специална екипировка. Въпреки че правителството не е наложило пълен локдаун в бившата португалска колония както в Шанхай, повечето бизнес обекти остават затворени. Ресторантите могат само да доставят храна за вкъщи.

Жителите са призовани да си стоят по домовете си колкото може по-дълго. Тази седмица те трябва три пъти да си направят тестове за КОВИД-19, а междувременно са посъветвани да си правят бързи антигенни тестове.

Само на казината в Макао е разрешено да останат отворени. Правителството разчита на тази индустрия, която носи повече от 80 % от данъчните приходи, като по-голяма част от населението награда пряко или непряко работи за казината и хотелските им части.

Казината са отворени, но посетителите не са много, отбелязва Ройтерс. Работодателите са помолили служителите си да си останат у дома, следвайки препоръките на местните власти. Макао се придържа към политиката на Китай за нулев ковид, която има за цел да изкорени всички огнища на почти всяка цена. Това е в разрез със световната тенденция, която се опитва да наложи съвместно съществуване с вируса.

Границата между Макао и континентален Китай е все още отворена, защото икономиката на хазартния гигант много зависи от притока на китайски посетители.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Съседите с таван на наемите на жилища

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг каза, че с добавянето на временна клауза към действащия закон наемът може да бъде увеличен с не повече от 25%. Високопоставени служители от Министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата, Министерството на правосъдието, Министерството на финансите и финансите и Министерството на търговията […]