Македонска партия сезира прокуратурата заради директора на „Иван Михайлов“

NetNews

Македонската партия „Левица“ е повдигнала наказателно обвинение срещу Любчо Георгиевски – председател на Културен център „Иван Михайлов“, Битоля, предаде BG ON AIR.

От партията обвиняват Георгиевски, че е извършил престъпленията „Излагане македонския народ на присмех“ и „Подбуждане към омраза“, раздор или нетолерантност на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа“.

Основанията за това са, че като председател на сдружението умишлено е позволил в използваното от организацията помещение да бъде поставен в ясно видим голям формат цитат от Ванчо (Иван) Михайлов с обиден речник.

Той „пряко, умишлено и недопустимо, с цел да провокира, отрича и осмива македонския народ“. Освен това Георгиевски е публикувал текст във Facebook с „дискриминационно съдържание“, който предизвика проява на омраза и нетолерантност, обиждайки директно и унижавайки македонския народ и държава, като поставя граници на съществуването на македонския народ от 1945 г. насам и пренебрегва вековното му съществуване преди това“, се казва в текста на обвинението, пише БГНЕС.

Откриването на Българския културен център „Иван Михайлов“ в Битоля през април предизвика вълна от негодувание сред македонския политически елит, който обвини България в провокация заради неподходящия избор на име на клуба. От страна на редица политици и общественици се стигна дори до призиви за суспендиране на Договора за добросъседство и сътрудничество.

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски заяви, че до края на април ще станат известни стъпките, които евентуално ще се предприемат във връзка с регистрацията на гражданското сдружение „Ванчо Михайлов“ и откриването на културния център с това име в Битоля.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

От "Св. Анна": Пострадалият при грабежа на "Ломско шосе" е в стабилно състояние, предстои му операция

Пострадалият при грабежа на столичния бул. „Ломско шосе“ мъж на 44 г е прегледан и диагностициран в болница „Св. Анна“ -София. Той е настанен в Клиниката по лицево-челюстна хирургия. „Мъжът е адекватен, контактен и в стабилно състояние. Има фрактура на ябълчна кост в дясната стана на лицето, повърхностни охлузвания и […]