Македонски българи ще гласуват в 5 избирателни секции

NetNews

В пет вместо в две избирателни секции ще могат да гласуват хората с български паспорти тази година в Република Северна Македония. Гласуването ще се проведе на фона на изострените отношения между двете страни и сигнали за език на омразата срещу хора с българско самосъзнание. На фона на изострените отношения между София и Скопие македонските българи ще гласуват за българския парламент.

На изборите за български парламент през 2017 г. в Република Северна Македония са гласували 400 души с български паспорт, припомня БНТ. Преди четири години в Битоля са гласували 127 души, а в Скопие – 273. Надеждите са тази година гласуването да мине при очевидно по-голям интерес на фона на все по-честите сигнали за тормоз над македонски българи. "Хората, ако искат да си осъществят правата в Македония, трябва по-масово да излязат да гласуват. Да си осъществят правата като българи в Македония", заяви Илия Стояновски.

Тази година македонските българи ще гласуват в пет, а не в две секции: в Скопие, Битоля, Охрид, Щип и Струмица. "Те са като региони подбрани, точно така са подбрани като региони, за да може околните места да гласуват. Те са регионални центрове в Македония", каза македонският българин Никола Попилиев.

Македонските българи очакват една промяна в България: да обяснява по-добре позицията си. "България направи много неща за Македония в изминалите 30 години. За съжаление, това реално не е отразено в македонското общество", смята Попилиев.

В Скопие остава в сила полицейски час и забрана за излизане от 22.00 до 5.00 ч. сутринта. Това, обаче, няма да попречи на нашите сънародници да гласуват.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Англия подчини Албания

Отборът на Англия не срещна трудности при визитата на Албания, печелейки с резултат 2:0 във втори мач за двата тима от квалификациите за Мондиал 2022. Хари Кейн откри за своя тим в 38-та минута. Мейсън Маунт удвои аванса в 63-та минута и оформи крайният резултат. Началните 15 минути на мача […]