Макрон иска мощна и суверенна Европа

NetNews

Еманюел Макрон. Снимка: от тв екрана

Френският президент Еманюел Макрон постави вчера като цел на френското председателство на Съвета на Европейския съюз, започващо на 1 януари, да направи Европа мощна сила в света, като предложи да реформира Шенген за по-добра защита на европейските граници и Договора от Маастрихт за нова бюджетна рамка.

По време на пресконференция в Елисейския дворец френският президент показа силна амбиция за това председателство, което ще съвпадне с кампанията за президентските избори през април и парламентарните избори през юни.

„Ако трябва да обобщим в едно изречение целта на това председателство, бих казал, че трябва да преминем от Европа на сътрудничество в рамките на нашите граници към мощна Европа в света, напълно суверенна, свободна в избора си и господар на собствената си съдба“, каза Еманюел Макрон пред стотина журналисти.

Президентът отново защити решаващото значение на укрепването на европейския суверенитет в подкрепа на националния суверенитет.

„Изправени пред всички тези кризи, които връхлитат Европа, мнозина биха искали да разчитат само на нацията. Тези нации са нашата сила, нашата гордост, но европейското единство е тяхното необходимо допълнение“, каза френският президент.

След избирането си през 2017 г., отпразнувано под звуците на химна на ЕС, френският президент се представя като лидер на проевропейските сили срещу „националистите“ и „популистите“ и възхвалява постигнатия напредък на блока от 27 държави, като Плана за възстановяване след КОВИД-19, на стойност 750 млрд. евро, приет през 2020 г.

За мото на френското председателство Париж избра „Подем, мощ и принадлежност“, а за негова емблема синьо „U“ и червено „E“, съединени от бяла стрелка, символ на „амбицията да се върви напред“, обясни държавният секретар по европейските въпроси Клеман Бон.

Това ротационно шестмесечно председателство на Съвета на ЕС е тринайсетото на Франция от 50-те години на миналия век и първото от 2008 година. През тези шест месеца ще бъдат положени специални усилия за реформа на Шенгенското пространство, така че ЕС да „защити границите си“ пред лицето на миграционните кризи, които следват една след друга.

Затова Макрон поиска „установяване на политически пилотаж на Шенген“ чрез редовни срещи на европейските министри, отговарящи за тези въпроси, както и механизми за солидарна подкрепа в случай на криза на границата на държава членка.

Френският президент обяви провеждането на среща на върха между Африканския съюз и ЕС на 17 и 18 февруари в Брюксел, за да се „преразгледат из основи“ „донякъде поизбледнелите“ отношения между двата континента.

Среща на върха на 10 март

Планирани са общо около 400 събития, главно през първите три месеца заради президентските избори във Франция. Те ще започнат с реч, последвана от дебати в Европейския парламент на 19 януари, и ще бъдат организирани по всички краища на страната. Неофициална европейска среща на върха ще се проведе на 10 и 11 март, точно месец преди първия тур на президентските избори.

Въпреки това, пространството за маневриране на Франция ще бъде ограничено, защото ако ротационното председателство даде импулс на определени приоритети, остава да се изгради консенсус по различни въпроси между 27-те държави членки, което никога не е било лесно.

„За да има тежест в Европа, Франция трябва да сложи край на този образ на арогантност, с който се асоциира от началото на президентския мандат на Макрон“, каза вчера кандидатката на Републиканската партия за президентските избори Валери Пекрес. Страната „трябва да защитава по-добре своите интереси, отколкото го прави през последните години“, каза тя в коментар, публикуван от ежедневника „Монд“.

Държавният глава „понякога казва правилни неща, но на практика върши обратното, така че нямам особени причини да му се доверявам“, каза първият секретар на Френската социалистическа партия Оливие Фор.

Според анкета на „Одокса“ за в.“Фигаро“ двойно повече французи (32 процента срещу 15 процента) смятат, че председателството на ЕС ще бъде по-скоро предимство, отколкото препятствие за Еманюел Макрон, а 63 процента смятат, че предложенията на кандидатите за развитието на Европа ще окажат влияние върху предпочитанията на избирателите.

Европейският дневен ред на държавния глава ще бъде натоварен до Коледа със среща с новия германски канцлер Олаф Шолц, който днес ще направи първата си визата в чужбина в Париж.

В понеделник Еманюел Макрон ще пътува до Унгария, за да се срещне с премиера Виктор Орбан преди европейската среща на върха на 16 и 17 декември.

Междувременно президентът подготви пресконференцията си, като разговаря с двамата ръководители на ЕС: председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в понеделник и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с когото обядва вчера.

БТА

Източник e-vestnik.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Наистина ли Русия иска да нахлуе в Украйна?

Изваден от строя танк на сепаратистите в гр. Торез. Снимка: АиФ НАТО, САЩ и европейците обвиняват Русия от седмици насам, че се кани да завладее Украйна, което Москва отрича. В контекста на словесната война, заплахите с ответни мерки и неотдавнашната виртуална среща на върха Джо Байдън – Владимир Путин предлагаме […]