Мандатите в Ямбол 2:1:1 или 1:1:1:1?

NetNews

Кой и колко мандата ще вземе в Ямбол – това е най-пикантната тема в последните дни, които отброяваме до изборната неделя. Повсеместно текат прогнози и дори приятелски залагания за изхода от битката за парламента. Едно е ясно – (не)очакваният резултатът е много по-интригуващ умовете на ямболлии, отколкото предизборната кампания. Пределно скучновата, факт, но не толкова заради Ковид-19, а заради избора на участниците да доставят монолози, вместо да влязат в истински политически дебат.

И все пак, как ще се разпределят скромните 4 мандата в Ямболско? Практиката от последните няколко избора за народни представители показва, че регионът излъчва депутати от трите партии, водещи и в национален мащаб. До момента това са били, разбира се от ГЕРБ и БСП,  като четвъртият мандат отива при патриотична формация и веднъж (2014)при ДПС.

Ако се следва тази логика, отново ще влязат кандидати на управляващата партия, социалисти и … тук вече е питанката: ДПС, човек на Слави, може би или друг?

ВАРИАНТ 2:1:1:

Ако анализът е на база само листите, с които формациите участват тук в Ямбол, то възможен изход от изборите е: 2 мандата за „ГЕРБ – СДС”, 1 мандат за „БСП за България” и 1 мандат за ДПС. Защо?

ГЕРБ: В последните години на парламентарни избори на ГЕРБ все малко не им достига, за да вземат втори мандат. Разпределението на остатъчните гласове е ощетявало хората на Бойко Борисов, дори и да са имали сериозна преднина в резултата. Но тогава участваха с тясно партийни листи.

Днес, в 2021г. герберите имат шанс да вземат втори мандат, заради симбиозата им с кмета на Ямбол Валентин Ревански и неговата формация. Тепърва ще става видно дали това „съвместно живеене” е от взаимна полза за двата политически организма или ще се развие в „паразитизъм” и кой от тях ще започне да вехне.

Фактите обаче към момента са видими за всички: Ямбол се управлява от това съ-единение и предвидимо – то намери израз и в реденето на листата на ГЕРБ. Запознати твърдят, че окончателният вид на кандидатския списък всъщност е дело на кмета Ревански. Герберите са изпратили до централата си друга подредба, в която втори е Светослав Тончев (бивш депутат на ГЕРБ). С пряката намеса на ямболския кмет обаче обещаващото второ място бе дадено на неговия човек Станислав Говедаров – общински съветник от „Пряка демокрация”. Очаквано, кметът излезе с призив в негова подкрепа, което автоматично означава „гласувайте за листата на ГЕРБ”.

На тези избори управляващата партия реши да си подсигури и „едно рамо” от кмета на Стралджа, вкарвайки като представител не партиец от там, а човек на кмета Атанас Киров – Дора Йовчева, общински съветник от неговата местна коалиция.

Дали тази „широкоскроеност” или „всеядност” на ГЕРБ ще им помогне или пък озадачава и отблъсква редовите членове и симпатизанти, ще стане ясно съвсем скоро.

В заключение: вземането на втори мандат в Ямбол от коалицията „ГЕРБ–СДС” ще бъде тест най-вече за това доколко консолидирана е самата ГЕРБ и колко силно и пряко влияние има върху своите избиратели кметът на Ямбол. Дали държат „здраво юздите” или въпросната симбиоза вече е разколебала част от привържениците им. Евентуален отлив на гербаджийски гласове може да има към бившия кмет Георги Славов („Републиканци за България” ) и към „Демократична България”, а фенове на Валентин Ревански и неслучващата се „пряка демокрация” да завият към формацията на Слави Трифонов.

БСП: При разслоението вляво, 1 мандат за социалистите е лесно прогнозируем. Очаква се „живо месо” от левицата да дърпат „Изправи се! Мутри вън!” с водач зам.-кметът на „Тунджа” Станчо Ставрев. В самите редици на червените също не е тихо и спокойно. При тях върви поредният кървав бой „всеки за себе си” и надцакване  за преференциалния вот. Но илюзии за втори мандат също не липсват.

ДПС:  Не, не е толкова чудно, че Движението за права и свободи може и вероятно ще вземе 1 (или поне един) от ямболските мандати.  Съставът на листата говори именно за такива амбиции. Водачът Янко Янков е със сериозни позиции в управленските органи на партията и този път НЕ е кандидат в своя избирателен район – Сливен. Втори е финансистът, родом от Ямбол и бивш министър на Орешарски Петър Чобанов. Важно уточнение е, че и двамата не фигурират в нито една от листите на движението, в който и да е друг изборен район. Това означава, че в Ямбол играят „ва банк”.

Любопитно, но по-скоро показателно за апетитите към Ямбол е и присъствието в листата, макар и на последно място, на Велислава Кръстева.  Позната е като „пиара на ДПС”, макар вече да не изпълнява формално тази функция. Безспорна е обаче близостта й до почетния председател на движението Ахмед Доган. Кръстева, традиционно е водач на листата в Плевен, сега също.

В региона ДПС нямаше доскоро съществени позиции и това е обяснимо предвид етническия състав на населението. Обикновено ДПС взима в Ямбол около 2 процента (или приблизително 2 хиляди гласа средно) на парламентарни избори. Изключение беше през 2014г. с водачеството на ромския лидер Илия Илиев, който успя да влезе в Народното събрание, но после бе съден за купуване на гласове. Тогава ДПС регистрира 6,5 % подкрепа в Ямбол с гласовете на малко над 3700 души от региона.

Т.е. , ако искат, ДПС ще вземе мандат в Ямбол. По какъв начин – те си знаят. Публично събитие до момента не е обявявано, дори и социалните мрежи са поразени от тишината на техните кандидати.

ВАРИАНТ 1:1:1:1

Това е най-често прогнозираният изход от изборите в Ямбол. По един сигурен мандат взимат ГЕРБ и БСП. За това всички са единодушни. От тук нататък следват всевъзможни интерпретации.

Очаквания зреят за „Има такъв народ”, обиращ този път вечно подвижния вот на недоволните, също и за ВМРО, които по прогнози но социолозите са на ръба на 4-процентната бариера и аха да я прескочат. Свои надежди имат и „Изправи се! Мутри вън!” със Станчо Ставрев, „Републиканци за България” с Георги Славов и „Демократична България” с водач тук Веселин Калановски.

Какво точно ще се случи, зависи, разбира се най-вече от избирателите – от тяхната активност, избор – осъзнат, доброволен или пък стимулиран. Зависи, за жалост, макар и не генерално, от скритите сделки на партиите за „услуги” с контролираните гласове. Зависи и от т.нар. остатъци, чието преразпределяне, особено на гласовете от чужбина, понякога поднася изненади.

Затова, както обичат да зоват всички партии: От нас зависи. Гласувайте, бъдете активни!

Добавяме: Гласувайте свободно! Гласувайте като личности!

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ето какво е написал в предсмъртното си писмо самоубилият се бивш шеф на БОП

Самоубилият се вчера Костадин Георгиев, който е бивш шеф на БОП Пловдив, е обмислял фаталната стъпка, която е предприел. Той изчакал вчера съпругата си да отиде до магазина и когато останал сам, сложил край на живота си, като се прострелял в сърцето със законно притежавания си пистолет „Макаров“. В тефтерчето […]