Марин Райков: Натискът за РСМ е късо съединение в отношенията ни с ЕС

NetNews

През седмицата на конференция, посветена на добросъседските отношения между София и Скопие. президентът Румен Радев открито заговори за външен натиск върху България за отмяна на ветото ни срещу Македония за начало на преговорите с Европейския съюз. Темата коментира в студиото на „Говори сега“ по БНТ посланикът на България в Лондон и бивш служебен премиер Марин Райков.

„Моето дълбоко убеждение е, че този натиск е неправомерен, защото знаете, че всички решения, които се взимат в ЕС във връзка с разширяването, с взимат с консенсус. Един консенсус, който се постига под натиск, по същество е фалшифициран консенсус и България няма никакво основание да приема този натиск по друг начин освен като едно късо съединение на диалога със своите партньори“, заяви Марин Райков.

Според него натискът е и контрапродуктивен, защото Скопие се освобождава от задължението да извърши промените, които непременно се изискват от тях.

Коментарът на Буяр Османи от вчера, че РСМ вижда последни шансове в преговорите с България е просто по-крайно политическо говорене, каза още Райков. Евроинтеграцията на РСМ не подлежи на оспорване, а въпросът е не дали, а кога.

„Това, което България очаква от РСМ, е в съответствие с европейските ценности. Искаме българите в РСМ да бъдат равноправни на другите, спазване на договора между България и РСМ в онази част, която ясно определя, че имаме обща история. Тази история трябва да влезе в учебниците“.

Ако една страна няма капацитет да спазва двустранен договор, няма да спазва и договор, който ще сключи за членство на ЕС, смята Марин Райков.

„Натискът на някои от нашите партньори върху България им създава илюзията, че те могат да започнат преговорния процес, без да са извършили необходимите промени“, каза той.

Според Райков отказът на България да плаща за руски газ в рубли е правилен, защото това за ЕС би означавало форма на финансова подкрепа за агресията. Посланикът ни обяви още, че ще има британско участие – около 100 души – в международния батальон, който идва у нас като част от отбраната на Източния фланг на НАТО.

Според дипломата войната в Украйна няма да приключи скоро и ще промени геополитическата карта на света.

„Затова е много важно България да знае къде стои, да заеме ясни позиции, които са в съответствие с ангажиментите към съюзниците ни“, заключи Марин Райков.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Варненският маратон с рекорд за участници

Варненският маратон спази традицията всяка година да записва нови рекорди. Този път бе подобрен броят на стартиралите, които днес бяха 798. В седмото издание на надпреварата организаторите имаха за приоритет да стимулират българското участие и това доведе до небивал интерес към събитието, което отново се превърна в колоритен празник за […]