Марияна Николова: Около 70% е спадът на чуждестранните туристи

NetNews

Зимният туризъм има заетост от 50% към момента. Бележи увеличение на заетостта в уикенд пакетите. Много румънци посетиха Банско. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Има интерес към туристическите ни дестинации, но ограниченията за пътувания и PCR-тестовете са проблем. Около 70% е спадът на чуждестранните туристи", призна тя.

"Правилата, които се въвеждат трябва да се спазват. Има нарушители, никой няма да остане безнаказан. Ние трябва да спазваме мерките, за да стартираме отново и да бъдем в безопасност", подчерта тя.

"Проверките ни до момента показват, че няма нито един болен, настанен в туристически обект. Препоръчвам на бранша преди летния сезон всички служители да бъдат ваксинирани. Така ще има спокойствие и за туристите и ще защитим бранда на безопасна дестинация", каза министъра на туризма.

По думите на Николова е оказана финансова помощ на туристическия бранш. „Социално-икономическият пакет е в размер на 2 милиарда лева. Около 600 милиона лева са достигнали до бранша по икономическите пътеки. Помощта за запазване на работните места ще продължи до септември. Ако има възможност и до края на годината“.

„В Банско спадът беше значителен – до 80%, след като си тръгнаха румънските туристи. PCR-тестът е решение на здравните власти. Усилено работим по летния туризъм. Антигенното тестуване не може да се приеме като алтернатива, няма и единно решение за ваксинационния паспорт, защото е дискриминационен“, посочи Николова.

Тя не изключи фалити в сектора. "Гъвкавостта на бранша ще бъде много важна. При къщите за гости капацитетът е по-голям. Българите все повече преоткриват нашите минерални курорти. Балнетуризмът среща все повече привърженици сред чуждестранните туристи", стана ясно от думите на министъра на туризма.

По думите ѝ трябва да провеждаме по-агресивна кампания за привличане на туристи.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тихомир Безлов: Кьовеши ще подхване скандала с джиповете за МВР

Когато чуете, че ОЛАФ има случай за България, обикновено има и работа на нашите експерти. Обикновено сигналът се подава от разследващите – някой от следствието, МВР или прокуратурата. Това каза в предаването "Лице в лице" по бТВ Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, за разследването на […]