Мария Жоао Пиреш с първи концерт в България

NetNews

Суперзвездата на пианото Мария Жоао Пиреш ще свири за първи път със Софийската филахрмония. След Марта Аргерич, Иво Погорелич и сестри Лабек, Мария Жоао Пиреш е следващият голям пианист, който се доверява на професионализма на Софийската филхармония и на маестро Найден Тодоров и се включва в сезона на националния оркестър.

На 19 юни от 19 ч. в зала „България ще звучат Концерт за пиано и оркестър №27 и Симфония №25 от Моцарт.
Час и половина преди началото на концерта в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“ маестро Тодоров ще представи пред публика своята първа книга „Полъх от ангели“.

Известна със своя перфекционизъм, божествен звук и фино и дълбоко вникване в същността на музиката, която изпълнява, Мария Жоао Пиреш повече от половин век е сред топ имената на класическата музика.

„Не предлагам интерпретация на творбата, опитвам се да я изследвам, да я наблюдавам, на нейно пълно разположение съм. Оставайки неутрална, предавам на слушателя и на себе си написаното от композитора” – казва пианистката – крехка чаровна жена от не най-„класическата“ музикална страна, която успя да се превърне в един от водещите изпълнители на нашето време.

Слушателите са поразени преди всичко от нейната необикновена творческа харизма, късата „момчешка“ прическа и малки, по стандартите на пианистите пръсти, които извличат магически звуци от пианото. Дори патриархът на португалското кино Мануел Оливейра, който снима Мария в два негови филма от 90-те – Божествена комедия (1991) и Писмото (1999), обръща внимание на нейния изумителен артистичен облик.

Най-малката от четири дъщери на обикновено семейство от Лисабон, Мария започва да свири на пиано на тригодишна възраст. На 5 изнася първия си концерт, на 7 свири с оркестър, а на 9 печели голямата национална награда за млади музиканти. След като завършва Лисабонската консерватория, Мария получава стипендия от Гюлбенкян, армено-турски петролен магнат, който се установява в Португалия, и продължава обучението си в чужбина – в Мюнхен и Хановер.
Световната слава идва за нея през 1970 г., когато 26-годишната пианистка печели в Брюксел Международния конкурс на Бетовен. От този момент нататък тя започва активно да изнася концерти на най-добрите сцени на Европа, Азия, Африка и Америка. Тя е не просто желан, а мечтан гост на големите оркестри и музикални фестивали.

Блестящата кариера на пианистка е прекъсната през 2005 г. от сърдечен удар, след което тя заминава за Бразилия за дълги години, където води уединен живот. Но още преди това, през 1999 г., Пиреш създава в родината си, в селската пустош в северната част на страната, международния културен център Белгаиш, където обучава млади музиканти от цял ​​свят, провежда майсторски класове, беседи и съвместни представления с тях. Тя се завръща след дългото отстъпление и продължава да работи там и до днес. И не само на пианото, но и в къщата, в кухнята и в градината.
Днес Мария Жоао Пиреш изнася концерти изключително рядко, а да я чуеш на живо е истинско щастие. Но тя продължава усилено да записва дискове – основно с музика на любимите ѝ Моцарт, Шуберт, Шопен и Шуман. Много от тези записи са спечелили престижни музикални награди.

Пиреш е майка на четири големи дъщери и баба на петима внуци. Тя има и осиновен син Клаудио, когото отглежда с много любов.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Харви Уайнстийн съди за милиони автопроизводител за катастрофата, която го парализира

Бившият продуцент Харви Уайнстийн, който е в затвора заради сексуални престъпления, заведе дело срещу корпорацията „Стелантис“, обединила Fiat Chrysler и Peugeot Citroen, за катастрофата през 2019 г., когато джипът му се обърна, докато се опитваше да избегне елен, съобщи Ройтерс, цитирани от БТА. Уайнстийн иска обезщетение от пет милиона долара. […]