Мартин Димитров: Танкерите с газ от САЩ са отлична новина

NetNews

Националният ни приоритет трябва да е осигуряване на алтернативи за доставка на газ. Две са алтернативите – втечнен газ и азербайджански газ. С танкерите от САЩ е добре, но са важни детайлите. Отлично ще е, ако цената на втечнения газ е по-малка от тази на ”Газпром”. Важно е да искаме Европейската комисия като единен потребител да иска да купува газ. Путин няма да спре газа за Европа, ще е катастрофа за руската икономика.
Това каза пред „Фрог“ депутатът от „Демократична България“ Мартин Димитров.

– Г-н Димитров, коментирайте газовата сага на България? Как ще продължи, има ли надежда за страната?

– Националният ни приоритет трябва да е осигуряване на алтернативи, защото се видя, че на Москва не може да се разчита. Ние имаме договор с „Газпром“, изпълнявахме го, но ни отказаха доставки за газ. Затова трябва да се работи по двете алтернативи – втечнен газ и азербайджански газ през гръцкия колектор, като бъде готов.

– Коментирайте новината от премиера Кирил Петков за договорените два танкера с газ от Съединените щати?

– Това за договорените танкери звучи добре, но са важни детайлите, които не ги знаем. Цената, сроковете, разтоварването – тези неща не ги знаем.

– Като че ли не е сигурно, къде може да получим този газ , защото слотовете на гръцкия терминал Ревитуса са резервирани, а с Турция нямаме споразумение за междусистемна газова свързаност?

– Затова казах, че детайлите са важни, но въпросът ще бъде решен. Има как този въпрос да бъде решен. Детайлите не ги знаем, а нас ни вълнува крайната цена с всички разходи. И ако действително успеем да е под цената на „Газпром“, то това ще бъде отличен резултат за България.

– Може ли цената да е по-малка от тази на „Газпром“. Сутринта депутатът от ДПС Рамадан Аталай каза, че не може цената на втечнения газ да е по-малка от тази на тръбния газ?

– През летния сезон втечненият газ през минали години е бил на много по-ниски цени. Когато падне световната консумация на газ лятото е имало случаи, когато втечненият газ е на много, много прилични цени. Не можем да казваме, че това няма как да стане. Но трябва да направим всичко възможно в момента да си осигурим алтернативи.

– Ще ни помагат ли Германия и други страни от ЕС, за да няма газова криза у нас?

– По важното е да искаме Европейската комисия като единен потребител да иска да купува газ. Тук важното е българското правителство постоянно да се обръща към комисията за това и да започне за го прави. Защото България е много малък консуматор на газ в световен мащаб. Ние консумираме 3-3,5 млрд. кубически метра газ. Това е малко количество. И когато европейската комисия започва да сключва големи договори, то при тях винаги се правят отстъпки в цената. И затова в момента е ключово комисията да се разбърза и по-скоро да започне да го прави и работи.

– Но ако Путин врътне кранчето и спре газа от „Газпром“, Европа може да ни загърби?

– Моята прогноза е, че Путин няма да спре газа за Европа. Допускам, че може да спре за определени страни в търсене на определени цели. Но няма да го спре за цяла Европа, защото това ще бъде истинска катастрофа за Русия и руската икономика. Има много повече създаване на страх тука, хибридна атака и заплахи. Но аз смятам, че ако има спиране на газа, това ще са селектирани действия, а не за цяла Европа.

– И все пак постигнахме малка победа с прекъсване на зависимостта си от руския газ?

– Ние трябва да прекъснем изцяло тази зависимост. Това е най-важното. Защото всеки миг могат да решат да ни спрат газа. И това е огромна загуба и за бизнеса, и за гражданите.

Разговаря: Красен Бучков

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Ким Чен-ун за първи път се появи с маска, нареди елиминиране на коронавируса

За първи път от началото на пандемията от новия коронавирус севернокорейските медии публикуваха кадри, на които държавният ръководител Ким Чен-ун носи светлосиня медицинска маска, съобщи южнокорейската агенция Йонхап. Севернокорейската официална информационна агенция КЦТА съобщи днес за първи случай на коронавирус в страната. По този повод беше проведено заседание на Политбюро […]