Математик: С ваксинация епидемията у нас ще свърши до края на годината

NetNews

Ако у нас се ваксинират по 120 хил. души месечно, епидемията от коронавирус ще бъде овладяна до края на годината. Прогнозата направи в „Тази сутрин“ по бТВ проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към БАН.

Има и песимистична прогноза – без масова имунизация епидемията ще бъде овладяна след средата на 2022 г. До тогава се очаква смъртните случаи заради заразата да достигнат 50 хил.

В краткосрочен план, според него, при един национален „локдаун“ случаите ще намалеят с 10-15% за кратко време. Според него основният показател в статистиката е броят на пациентите в интензивни отделения.

„Това число трябва да се гледа, да си спомним как беше ноември преди големия „локдаун“, На 25 ноември имаше 400 случая на пациенти в интензивни отделения. 20 дни след въвеждане на „локдауна“ това число продължи да се качва, стигна до 600. Това е най-опасното в момента, днес в интензивни отделения са 609“, обясни проф. Кунчев.

Той посочи, че сме далеч от платото, а случаите ще продължат да се увеличават, докато не се затегнат мерките в национален план. Проф. Кунчев беше категоричен, че всички точки, където хора контактуват, трябва да бъдат затворени, за да има ефект.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Последната бройка от най-големия самолет в света излита за пръв път

Последният произведен Airbus A380 със сериен номер на производителя (MSN) 272, осъществи първия си тестов полет от летище Тулуза (TLS), Франция на 17 март, преди да бъде предоставен на Emirates. Авиокомпанията, която е най-големият клиент от този модел пътнически самолет, в момента очаква последните пет броя на A380, включително гореспоменатата […]