Мая Манолова: Правителството прави голяма далавера с руски газ

NetNews

Правителството приключва взаимоотношенията си с „Газпром“, но не приключи вноса на руски газ. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ лидерът на „Изправи се България“ Мая Манолова.

Часове след спирането на природния газ за България от „Газпром“ бяха сключени газови договори. Този газ е руски. Прави се внос през посредници. Това е най-светкавичната далавера на годината. Тя ще коства на българския бюджет около 1 млрд. лева годишно. Можем да предположим, че комисионните са около 10 млн. лева месечно, заяви Манолова.

Това не е енергийна независимост, това е смяна на посредници и на комисионери. Ако управляващите разбират независимостта като независимост от „Газпром“ и зависимост от приятели на новите министри – това не е независимост, посочи тя.

Договорът е подписан за няколко часа, без търг. Ще купуваме руски газ от гръцката държавна кампания, добави лидерът на „Изправи се България“.

Трябва да правим това, което правят Гърция и Германия – да плащаме на „Газпром“ в долари и евро. Явно замисълът тук е бил да се сменят посредниците и да се вдигнат цените, което ще убие българския бизнес. Нищо не налагаше тази спешност. Можеше да направят конкурс, да ползват газовите борси, да го направят публично, коментира Мая Манолова.

Управляващите тотално забравиха предизборните си обещания. В момента обещанията са сменени с борба за постове и комисионни, каза още Манолова.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Intelligent Music Project подариха ретро пиано на Летище София преди да заминат за Торино

Българският представител на Евровизия 2022 Intelligent Music Project замина за Торино, за да представи страната ни на престижния конкурс, който започва след броени дни и ще бъде излъчен на живо по БНТ 1 на 10, 12 и 14 май от 22:00 ч. Минути преди делегацията да се качи в самолета […]