Мая Санду: В момента нищо не заплашва Молдова

NetNews

В момента нищо не заплашва Молдова, но властите продължават да следят отблизо развитието на войната на Русия в Украйна. Това каза президентът на Молдова Мая Санду, която даде съвместна пресконференция с президента на Литва Гитанас Науседа, който пристигна на официално посещение в Кишинев, предаде NOVA, позовавайки се на Newsmaker.

„Обсъдих ситуацията в Молдова с президента Науседа. Ние следим отблизо развитието на събитията и правим всичко, за да предотвратим дестабилизиране на ситуацията в страната ни. Също така поддържаме постоянен контакт с нашите външни партньори и приятели“, увери Санду и подчерта, че приоритет на правителството е запазването на мира.

„Нашите анализи и тези на нашите партньори показват, че нищо не заплашва Молдова днес. Приоритет на властите е да запазят мира, живота и сигурността на гражданите“, каза още Санду.

На 4 май Министерството на отбраната на страната обяви, че не вижда пряка опасност за Украйна от Приднестровието, но следи отблизо ситуацията в непризнатата република. Според данни на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Молдова, Русия умишлено ескалира напрежението в Приднестровието с цел психологическа атака срещу Украйна и разпръскване на силите на украинската армия.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Шефът на ЦРУ: Войната в Украйна влияе на плановете на Китай за Тайван

Китай внимателно наблюдава развитието на конфликта в Украйна, който се отразява на плановете на китайските лидери за Тайван. Това заяви вчера директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, цитиран от Ройтерс. В реч на проява на „Файненшъл таймс“ във Вашингтон той каза, че правителството в Пекин е поразено от яростната украинска съпротива […]