МБАЛ ”Св. Пантелеймон”– Ямбол отбеляза Бабинден, да си спомним как възниква родилната помощ в града

NetNews

Денят на родилната помощ бе почетен днес в МБАЛ ”Свети Пантелеймон” – Ямбол. Той се празнува на 21 януари и е известен още като Бабинден (по стар стил, по нов празникът е на 8 януари). „Сърдечно благодаря на екипите на МБАЛ ”Свети Пантелеймон” – акушер- гинеколози, акушерки и медицински сестри, неонатолози! Благодаря им за грижите и всеотдайната работа, за любовта, с която посрещат новия живот! Пожелавам им здраве и по-спокойни дни!” С тези думи директорът на болницата д- р Панайот Диманов поздрави медицинските работници, които отбелязват днешния празник.

От 1951 година 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Празник, на който общество ни отдава дължимото на всеотдайния и високоотговорен труд на акушер-гинеколозите и акушерките. Той почита приноса на хората, допринесли за развитието на родилната помощ в България.

За организирането на родилната помощ в Ямбол основна роля играят женските благотворителни дружества в града. На 31 ян. 1899 г. е учредено женско дружество “Развитие”, чиито цели са “умствено и нравствено издигане на жените, придобиване граждански и политически права, подпомагане на бедни ученици и семейства”. Дългогодишен председател на дружеството е Ваца Бояджиева – една от първите акушерки в града. Членове на дружеството са над 100 ямболски жени – домакини и учителки.

През 1908 г. дружеството създава забавачница за деца на работещи майки. Забавачницата се издържа от дружеството, подпомогнато от общината. Отчетите на дружеството свидетелстват за даряване на средства за старческия приют, за болни и немощни, за издръжка на бедни деца в ученически трапезарии и отдих в т.нар. ученически колонии. Събират се помощи от предприятия, фабрики или богати търговци и фабриканти, за се открият млечни кухни за деца и малък родилен дом за бедни родилки. Дружеството на ямболските жени съществува до 1945 г. и със своята просветна и благотворителна дейност намира място в обществения живот на града.

Женското благотворително дружество “Милосърдие” – Ямбол е създадено през 1929 г. Целта на дружеството е да помага на крайно бедните, болните, сираците и др. През 1936 г. дружеството създава и родилен дом за бедните родилки в Ямбол. Средствата за подпомагане се набират от членския внос и 10 лв. минимална задължителна встъпителна вноска – помощ за подпомагане на дружеството, помощ от общината, държавата, частни лица и членове на дружеството. Дружеството се управлява от настоятелство, избирани с мнозинство от членовете на дружеството.

Акушеро-гинекологично отделение в МБАЛ ”Свети Пантелеймон” – Ямбол е разкрито през 1945 г. През 1974 г. Акушеро-гинекологичният комплекс се премества в строената за  целта триетажна сграда, където се помещава и досега. Дейността е непрекъсната и 24 часа в денонощието, в тясно взаимодействие с отделението по Неонатология, което поема децата непосредствено след раждането им..

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Рубльов призна, че е бил COVID-позитивен в самолета към Австралия

Снимка: БГНЕС Скандалите свързани с коронавируса около Откритото първенство на Австралия продължават с пълна сила, след като световният №6 разкри, че е бил заразен при влизането си в страната. Става въпрос за руснака Андрей Рубльов, който шокира всички с признанието си, че въпреки положителния му тест преди полета за Австралия, […]