МВнР: Скопие да спре с циничните внушения срещу България

NetNews

Във връзка с поредица от провокативни и злонамерени антибългарски коментари от страна на политици и общественици в Република Северна Македония от последните няколко дни, МВнР изразява загриженост, че се води злонамерена кампания срещу страната ни, целяща разпалване на антибългарски настроения.

Това се чете в позиция на българското външно министерство след новата поредица от антибългарски изказвания в съседната държава. В тях политици от Скопие сравниха позицията на България с руската агресия срещу Украйна.

Още по темата

16 мар 2022 09:39

149

15 мар 2022 21:27

104

„Още по-тревожно е, че се правят опити за умишлена злоупотреба с трагичните събития в Украйна в резултат на руската военна агресия. Смятаме, че подобни цинични внушения трябва да бъдат категорично отхвърлени. Никой няма право да злоупотребява с трагедията на украинския народ по подобен арогантен и безпринципен начин. МВнР изразява загриженост за евентуално негативно отражение на подобна кампания върху позитивните тенденции на политическия диалог през последните месеци“, смятат от българското външно министерство.

Само преди три дни лидерът на Демократическия съюз Павле Траянов, който участва в правителствената коалиция начело с Димитър Ковачевски нарече България геноцидна държава.

„Ако направим сравнение между това, което каза Путин за Украйна, с малки разлики виждаме, че България има същото отношение към Македония. В Украйна вместо дипломацията в момента говори артилерията. Европа никога не е решавала жизненоважни въпроси“, заяви Траянов в телевизионно интервю.

Дясната ръка на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски – Александър Николоски пък сравни България с руската агресия срещу Украйна.

На извънредното заседание на Парламентарната асамблея на съвета на Европа в Страсбург Николоски каза следното: „Това, което ние подчертаваме е, че украинският и македонският народ имат много сходства. Както оспорват украинската национална идентичност, така България оспорва македонската национална идентичност. Както е оспорван украинският език, по същия начин България оспорва и македонският език. Така както страда украинският народ, така страда и македонският народ“.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Трифонов: Борисов е дълга история с много въпроси и малко отговори

Снимка: БГНЕС Абсолютно съм съгласен с министър-председателя. Да, никой не е над закона. Това написа лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов в профила си във Facebook по повод ареста на бившия премиер Бойко Борисов. Трифонов продължава: „Звучи като клише, обаче въобще не ми пука. Върховенството на закона е най-важната […]